Het kan erg ontmoedigend zijn als je voor het eerst een lap programmeercode ziet. Al die regels, strings en symbolen kunnen voor het ongetrainde oog overkomen als een rotzooitje. En wie speelt met het idee om zelf te gaan programmeren kan daardoor zelfs op andere gedachten gebracht worden. Het is echter helemaal niet zo moeilijk als het lijkt – zo lang je maar de juiste leermethode hebt.

Codecademy doet dat op een goede manier, maar een groep programmeurs wilde het nog toegankelijker maken. Zo is CodeCombat ontstaan, een browsergame waarin je acties uitvoert door Javascript-commando's in te voeren.

Skritter
George Saines, Scott Erickson en Nick Winter – die in 2008 al Skritter ontwikkelden, een app om Japans en Chinees te leren schrijven – lanceerden CodeCombat vorig jaar al. Recentelijk gaven ze de code vrij. 

Tijdens het maken van de app raakte Saines gefrustreerd toen het hem niet lukte om zijn ideeën te verwerkelijken. Tegelijkertijd zag hij zijn huisgenoot verveeld afhaken bij Codecademy. Het probleem, zo realiseerde hij, waren dat de langzame schoolse lessen niet even effectief zijn als je nieuwe vaardigheden direct in de praktijk brengen.

“Wil je leren programmeren? Dan heb je niets aan lessen. Nee, je moet heel veel code schrijven en er plezier aan beleven”, schrijft het team op zijn website. “Daar draait programmeren om. Het moet leuk zijn. Niet zoals 'yey, ik heb een badge', maar meer zoals 'nee mam, ik móet eerst dit level halen!' Daarom is CodeCombat een multiplayergame en geen les waarvan een spelletje is gemaakt.”

Levels
Alle levels laten je richting een specifiek doel programmeren. Verzamel paddenstoelen zodat je sterk genoeg wordt om de gigant te verslaan, ga soldaten voor in een veldslag of ontsnap uit een gevangenis. De moeilijkheidsgraad van het level wordt aangegeven door maximaal vijf sterren.

Er zijn altijd meerdere manieren om de puzzels op te lossen. Sinds het spel open source is, hebben programmeurs bijdragen geleverd met bugfixes, upgrades en patches om de game interessant te houden. Dat is een goede zaak, omdat het spel af en toe wat buggy is. Niet genoeg om het spelen onmogelijk te maken, maar je merkt het wel. Het lijkt erop dat CodeCombat het beste werkt in Chrome.

Het spel is gratis te spelen. Je kunt gewoon beginnen en het uitproberen. Wees echter gewaarschuwd, de game neemt je niet aan de hand mee. Je bent aangewezen op jezelf, maar wellicht is dat juist de beste manier om iets te leren.