Androidgebruikers die willen besparen op hun mobiel dataverbruik moeten zeker Opera’s laatste bèta-app, Opera Max, in het oog houden.

De app werd voor het eerst aangekondigd in december, en zat sindsdien in een private bètafase. Na twee maanden maakte Opera die bèta dinsdag beschikbaar voor het grote publiek, weliswaar met een wachtlijst.

Net als het vlaggenschip, de Opera-webbrowser, werd de nieuwe Opera Max-toepassing ontworpen om data te comprimeren, wat gebruikers helpt in hun gevecht tegen die onvermijdelijke datalimieten.

Max gaat een stapje verder dan zijn grotere broer en belooft om niet alleen webcontent, maar ook veel datagedreven ­apps onder handen te nemen. Zo zou je het dataverbruik van toepassingen als Instagram, Vine en Google Drive – om er een paar op te noemen – flink naar beneden kunnen halen.

Wie in de VS of West-Europa woont, kan zich nu laten registreren als kandidaat voor de publieke bèta. Opera wil Max in de nabije toekomst ook aanbieden in Oost-Europa. Als jij je graag wil opgeven, ga dan naar de Google Play Store, download de app, en je staat automatisch op de wachtlijst.

Aangezien Opera volgende week aanwezig zal zijn op het Mobile World Congress, kunnen we binnenkort nog heel wat meer info over Opera Max verwachten. We houden je op de hoogte.