Apple en Google zouden bezig zijn met het verwijderen en weigeren van apps die proberen munt te slaan uit het Flappy Bird-fenomeen. Dit simpele maar verslavende spelletje, dat al snel enorm populair is geworden, werd door de maker ervan eerder deze maand uit de virtuele rekken gehaald.

Nadat de ontwikkelaar van het spelletje, Dong Nguyen, zijn app verwijderde omdat hij compleet overweldigd werd door de populariteit ervan, verschenen er al snel een heleboel Flappy Bird-klonen in de appstores. Diezelfde appstores zijn volgens TechCrunch nu volop bezig om games die het woord flappy in de titel dragen en klonen lijken te zijn van het originele spel te verwijderen.

Spelontwerper Ken Carpenter, van studio Mind Juice Media, was de eerste die via Twitter klachten uitte over het feit dat Apple zijn Flappy Dragon-game verwijderd had, omdat ze vonden dat die "zich door zijn naam probeerde voor te doen als een andere app".

Carpenter bleek niet alleen te zijn, want kort na zijn tweet begonnen ook andere gamedesigners te posten dat hun games geweigerd werden omdat ze het woord flappy bevatten.

Carpenter zelf vond het vooral vreemd dat zijn app geweigerd werd terwijl er heel wat Flappy-klonen te vinden zijn in de app store, waaronder Flappy Bee, Flappy Plane, Flappy Super Hero, Flappy Flyer en zelfs Flappy Bird Flyer. Maar Apple staat niet alleen: hetzelfde spelletje werd volgens de ontwerper ook al twee keer geweigerd op de Google Play Store.

"De eerste keer vermoedde ik dat mijn app geweigerd werd omdat ik een zinnetje in de omschrijving had gezet om te zeggen dat Flappy Dragon nu het beste flapperspelletje was, omdat Flappy Bird gecanceld was," vertelt Carpenter aan TechCrunch. "Mijn app was initieel publiek gemaakt zonder problemen, en heeft een paar uur gewoon online gestaan."

Carpenter vertelt nog dat hij een dag later bericht kreeg van Google dat zijn app verwijderd was voor het schenden van de gebruiksvoorwaarden van de appstore, omdat die spam verbieden. Daarop probeerde de ontwikkelaar om het spelletje terug in te dienen, dit keer onder een andere naam zonder referentie aan Flappy Bird, maar dat het opnieuw geweigerd werd.

Apple laat ondertussen weten dat het niet zomaar apps met het woord flappy in de titel op het oog had, maar eerder die apps die ontworpen zijn om kopers te laten geloven dat het gaat over een officiële vervanging voor het originele spel.