In de wandelgangen gaat het hardnekkige gerucht dat Microsoft van plan is Windows 8.1 Update 1 te verplaatsen van maart naar april. Het idee blijft om Patch Tuesday te gebruiken om deze lente-update te verspreiden via Windows Update. Als dat klopt, kunnen we de update op 8 april verwachten in plaats van op 11 maart.

Windows 8.1 Update 1 is een collectie van nieuwe functionaliteiten en verbeteringen voor Windows 8.1. De meeste nieuwe mogelijkheden zijn erop gericht om het besturingssysteem aangenamer te maken voor mensen die het liefst een muis gebruiken om te navigeren.

Een in januari gelekte testversie van Windows 8.1 Update 1 toont een aantal van de te verwachten functionaliteiten. De mogelijkheid om Metro-apps vast te zetten op de taakbalk, nieuwe inhoudsgevoelige menu's wanneer je rechts klikt en een knop om af te sluiten in het startscherm. Tevens is de bedrijvenmodus voor Internet Explorer 11 onderdeel van de gelekte versie.

Desktop
De verwachting is dat het opstartproces verandert in Windows 8.1 Update 1. Voortaan wordt standaard de desktop weergegeven in plaats van het startscherm. Van wat ik gehoord heb is dit echter niet het plan van Microsoft.

Windows-lekker Wzor vermoedt dat het scenario van direct opstarten naar het bureaublad slechts van toepassing is op nieuwe computers zonder aanraakscherm. Bij gebruikers die upgraden van Windows 8.1 naar Update 1 en deze instelling niet hebben aangepast, gebeurt dat volgens Wzor ook niet automatisch door de update.

Het is niet bekend waarom Windows 8.1 Update 1 een maand vertraagd is. Waarschijnlijk omdat een release in maart te ambitieus was.