Het onafhankelijke testlab AV-Test heeft bekeken hoe goed in totaal 34 antivirus- en antimalwareproducten hun werk doen op Windows 8 en Windows 8.1. AV-Test vergeleek zowel software voor de thuisgebruiker als voor bedrijven. Het deed dat in de voorbije twee maanden met de op dat moment meest actuele versie van elk programma.

Elk stuk software werd afgezet tegen Microsofts eigen Windows Defender 4.3 (voor de consument) en System Center Endpoint Protection 2012 (voor het bedrijf). AV-Test tekende de scores op in bescherming, prestatie en correctheid, steeds op een schaal van 0 tot 6.

De categorieën
Bij Protection werd gemeten hoe goed de software bekende en onbekende malware blokkeert. Als een 6 wordt gescoord, heeft de virusscanner honderd procent of bijna honderd procent tegengehouden. Performance meet de impact op de snelheid van je systeem. Hoe AV-Test dat heeft berekend, vertelt het er helaas niet bij. Usability is een wat verwarrende term. Hiermee wordt aangegeven of de software niet te veel onschuldigen arresteert.

Hieronder zie je de scores voor de zakelijke producten.

De beste software blijkt die van Bitdefender, Trend Micro en Kaspersky, op de voet gevolgd door F-Secure. Bitdefender detecteert geen honderd procent, maar zit daar niet ver vanaf. Trend Micro, Kaspersky en F-Secure komen tekort in systeemprestatie, maar niet heel veel.

En hier de scores voor consumentenproducten:

Bitdefender en Kaspersky halen perfecte resultaten, gevolgd door Avira, F-Secure, Qihoo en G Data. Veel scanners scoren optimaal bij Usability (correctheid), maar zijn verder matig of slecht. Zoals Kingsoft, dat een nul haalt voor performance en een 3,5 voor bescherming. Negen scanners behalen een topscore voor bescherming, de belangrijkste categorie, maar een aantal ervan beïnvloeden de systeemprestaties in negatieve zin.

Onderstaande grafieken tonen het percentage malware dat elk product blokkeert.

External links

AV-Test