NASA wil een groentetuin op de maan beginnen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil aantonen dat het mogelijk is het dieet van een astronaut aan te vullen met verse groenten. Of zelfs dat het mogelijk is voor de mens om zich op andere planeten dan de aarde te vestigen.

De uitvoering van dit plan staat voor 2015 op de agenda. De toekomstige ruimtetuin zal onder meer rapen, tuinkers en basilicum bevatten.

De groentetuin komt in een speciale maanmodule die ontworpen is voor het stimuleren van plantengroei op een buitenaards hemellichaam. De ruimtekas weegt ongeveer een kilo.

Om de apparatuur op de maan te krijgen wil NASA gebruikmaken van de Moon Express Lander die meedoet aan de Google Lunar X-Prize, een wedstrijd met als doel om voor het eerst sinds 1973 een robot op het oppervlak van de maan te brengen en dit live uit te zenden.

In de hermetisch afgesloten groeikamer zijn de planten beschermd tegen de verhoogde UV-straling. Een speciaal reservoir zorgt ervoor dat de gewassen van water worden voorzien. De module bevat voldoende zuurstof voor minimaal vijf dagen.

NASA onderzoekt vijf tot tien dagen hoe de planten ontkiemen en groeien op basis van groeipercentages en oppervlakte van de bladeren. Dit gebeurt met foto's die in de module gemaakt worden. Deze resultaten worden vergeleken met eenzelfde groep gewassen op aarde. Tevens bekijken de wetenschappers hoe de planten reageren op de beweging van de lichtbron.

Het is overigens niet voor het eerst dat NASA planten en groente laat groeien buiten de dampkring van de aarde. Op het International Space Station gebeurt dit al jaren. Na het experiment op de maan wil NASA de onderzoeken voortzetten met andere gewassen en voor een langere periode, zodat meerdere generaties planten de kans krijgen zich te ontwikkelen.