Het Canadese bedrijf UrtheCast heeft deze week twee camera’s op het International Space Station geïnstalleerd. Eenmaal de camera’s operatief zijn, zullen ze HD-videobeelden van onze planeet bijna in real-time naar het webplatform van UrtheCast streamen.

Het ISS cirkelt elke dag zestien keer rond onze planeet. De ene camera zal dagelijks zo’n 150 Ultra HD-video’s genereren, telkens met een lengte van ongeveer 90 seconden. UrtheCast is van plan om satellietbeelden en video’s van grote gebeurtenissen op de aardbol en belangrijke locaties uit te zenden.

De beelden zijn beschikbaar voor het grote publiek, maar zullen daarnaast onder meer gebruikt worden voor educatieve en wetenschappelijke doeleinden. Ook bij natuurrampen komen de beelden van pas om hulporganisaties van cruciale informatie te voorzien. Ze kunnen ook worden gebruikt om milieu-effecten te observeren en in te grijpen waar nodig. 

Om de videostreams te bekijken, heb je een account nodig. Het basisaccount is gratis, maar tegen betaling krijg je toegang tot extra diensten, zoals het opvragen van beeldmateriaal van een specifieke locatie. UrtheCast is momenteel in testfase. Geïnteresseerden kunnen een testaccount aanvragen via de website.