Het hoofd van 3D bij de Britse omroep, Kim Shillinglaw, maakte vrijdag bekend dat BBC de 3D-technologie na een proef van 2 jaar in de ijskast zet. Shillinglaw zegt dat 3DTV niet aanslaat bij het publiek, met teleurstellende uitzendingen tot gevolg.

Als de proefperiode afloopt aan het einde van dit jaar, zal Shillinglaw terugkeren naar haar oorspronkelijke positie van hoofd wetenschap en natuurhistorie.

In de ijskast
“Daarna zien we wel wat er gebeurt wanneer de recessie ten einde is en er meer vraag komt naar toestellen, maar ik denk dat BBC de kat uit de boom zal lijken. Het is het juiste moment voor een goede ouderwetse pauze”, aldus Shillinglaw.

BBC is niet de eerste grote omroep die de stekker uit zijn 3D-project trekt. Eerder deze maand besloot ook de grote Amerikaanse sportzender om te stoppen met het maken van programma’s die speciaal zijn gemaakt voor 3D-televisies.

Net als de Britse omroep noemt ESPN de extreem lage adoptie van 3D-tv als voornaamste reden voor de stopzetting. De sportzender kondigde tijdens techbeurs CES 2010 aan dat het zou starten met het toevoegen van een dimensie.

“Niemand weet meer over sport in 3D dan ESPN, en we zullen klaar om de service te leveren zodra 3D van de grond komt”, zei het in een verklaring.

De aanwezigheid van 3D is de afgelopen jaren een van de belangrijkste verkoopsargumenten geweest van televisiebouwers, maar de beschikbaarheid van televisieprogramma’s in 3D is altijd maar karig geweest.

“Ik denk dat de aanbieders de realiteit onderkennen dat consumenten nauwelijks interesse hebben voor 3DTV”, zegt Jamie Biesemans, hoofdredacteur van FWD Magazine. Naast de geringe interesse denkt hij ook dat de extra kosten van dit soort programmering een belangrijke rol heeft gespeeld in het besluit van de BBC en ESPN om te stoppen met 3D-televisie.

De hoofdredacteur van FWD Magazine ziet 3D in de nabije toekomst nog een rol spelen bij de verkoop van Blu-rayfilms, maar denkt dat de technologie langzaamaan is verworden tot een niche.

Hij ziet televisies met 4K-resoluties (en 8K-resoluties) de fakkel overnemen van 3D, zodra die toestellen betaalbaar genoeg zijn geworden voor een groter publiek. ESPN gaf destijds ook al aan dat het zijn energie (en geld) meer gaat steken in Ultra HD (ofwel 4K-uitzendingen).

“3D is dood, in zekere zin”, aldus Biesemans.