Onze voorspellingen blijken te kloppen. Vlaanderens grootste aanbieder van digitale televisie biedt nog voor de zomer – op 24 juni om precies te zijn – een CI+-kaart aan als alternatief voor haar digibox.

Door een CI+-module (Common Interface Plus) met smartcard in je tv-toestel te plaatsen kun je digitale televisie kijken zonder decoder of extra kabels. Zappen kan simpelweg met de afstandsbediening van je tv-toestel.

In onze buurlanden laten de meeste tv-aanbieders hun klanten de vrije keuze: ofwel een settopbox ofwel een CI+-kaart. Een petitie van Test-Aankoop tegen de verplichte settopbox heeft TV met een kaartje wellicht in een stroomversnelling geplaatst.

Plussen en minnen

Een CI+-kaart is weliswaar een alternatief voor de bekende Digibox en Digicorder, maar de functionaliteit is niet identiek. Zo is de CI+-module niet interactief, waardoor het bijvoorbeeld onmogelijk is om programma’s en films uit de TV-theek op te vragen. 

De kaart biedt logischerwijs ook geen functionaliteit voor het pauzeren of opnemen van programma's, al valt daar makkelijk een mouw aan te passen als je een recent televisietoestel in huis hebt. Heel wat moderne tv's laten immers toe om beelden van de ingebouwde digitale tv-tuners op te nemen op een harde schijf die via USB op de tv aangesloten is, en dat zou perfect moeten werken met de CI+-module. 

De gebruiker krijgt ook gewoon hetzelfde zenderpakket en een elektronische programmagids die twee dagen vooruit kijkt.

Wie een moderne Smart TV in huis heeft, kan met de CI+-kaart ook gebruikmaken van enkele functies die niet optimaal werken met een settopbox. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan Samsungs S-Recommendation-dienst, die persoonlijke aanbevelingen doet op basis van je kijkgedrag.

“TV met een kaartje is ideaal voor wie overstappen naar de vele functionaliteiten van digitale televisie te hoogdrempelig vindt”, zegt Inge Smidts van Telenet. “Daarnaast is TV met een kaartje ook geschikt voor wie een extra tv-toestel, bijvoorbeeld in de slaapkamer, graag op een voordelige manier wil uitbreiden met meer zenders.”

Vanaf 24 juni

Om gebruik te kunnen maken van TV met een kaartje, heb je een CI+-gecertificeerd tv-toestel nodig. Telenet lanceert op 24 juni een website waarop je kunt nagaan of jouw tv geschikt is. Daarnaast heb je ook nog een kabelabonnement van Telenet nodig.

TV met een kaartje kan vanaf 24 juni besteld worden in een Telenet-verkooppunt en kost eenmalig 69 euro.