Het lijkt steeds meer waarschijnlijk dat de Start-knop in de aankomende Blue-update naar Windows 8.1 opnieuw zijn intrede zal maken in Microsofts nieuwe besturingssysteem. Maar zal hij ook zijn oude functie behouden?

Hoewel Microsoft nog niets officieel heeft bevestigd, lijkt de terugkeer van de Start-knop zo goed als een feit. Zeker nu we dankzij Paul Thurrott van Windows SuperSite gelekte screenshots van een recente build van Windows 8.1 te zien hebben gekregen. Daarop is de nieuwe Start-knop duidelijk zichtbaar.

Maar zal die Start-knop op dezelfde manier functioneren als in vorige versies van Windows? Collega Mary Jo Foley van ZDNet.com heeft via een betrouwbare Windows Blue-bron wat meer informatie kunnen achterhalen over de werking van de knop.

De nieuwe Start-knop zal zich, net zoals de oude knop, linksonder in de Taakbalk nestelen, maar kan waarschijnlijk ook worden verborgen voor het geval je hem overbodig vindt. Wanneer een gebruiker zich op het Startscherm of in een Metro-app bevindt, zal de knop pas verschijnen wanneer je je muis naar de linkeronderhoek beweegt.

In die linkeronderhoek bevindt zich momenteel een knop naar het overzicht met alle geïnstalleerde apps. Die knop zou volgens Windows SuperSite verdwijnen en worden vervangen door een veegbeweging naar boven vanaf het Startscherm. Op een traditionele pc verschijnt er een nieuwe knop op het Startscherm wanneer je met je muis beweegt.

Microsoft zou gebruikers die de tegelinterface maar niets vinden de mogelijkheid geven om het overzicht met alle geïnstalleerde apps als standaard in te stellen. Wanneer je dan op de Start-knop drukt, krijg je een lijst met icoontjes in plaats van het getegelde Startscherm. Die icoontjes kan je ordenen volgens naam of gebruik.

Booten naar desktop

De optie om te booten naar de desktop zit volgens Foley’s bron ook in de huidige Windows Blue-build ingebakken.

Gebruikers kunnen er voor kiezen om bij het opstarten van Windows meteen naar de desktop te gaan. Wanneer je dan op de nieuwe Start-knop drukt, word je naar het Startscherm geleid.

Volgens de bron zou het ook mogelijk worden om de achtergrond van het Startscherm en de desktopinterface van dezelfde achtergrondafbeelding te voorzien. Daar ben je momenteel nog voor aangewezen op externe software, zoals bijvoorbeeld Decor8.

Microsoft zal de publieke preview van Windows 8.1 tijdens de eerste dag van Microsoft Build 2013 lanceren, op 26 juni.

Screenshots zijn afkomstig van Windows SuperSite.