Hier op de redactie gebruiken we Google Reader als ons eigen teletekst. We zien de dienst daarom met pijn in ons hart verdwijnen. En we zijn de enigen niet. Gelukkig zou het internet het internet niet zijn als er niet een heel gros alternatieven staan te trappelen om zijn plaats in te nemen.

Hoe verhuis je?

Voordat we je vertellen naar welke diensten of programma’s je kunt uitwijken, leggen we je kort uit hoe je RSS-abonnementen uit Google Reader kunt overhevelen naar hun nieuwe thuis.

Sinds een paar jaar biedt Google zijn gebruikers een overzichtelijke manier om hun gegevens uit de wirwar aan diensten te exporteren via het Data Liberation Front. Om je nieuwsfeeds uit Google Reader te exporteren, ga je naar Google Takeout en log je in met je Google-gegevens.


Kies nu de dienst die je wilt leegplukken, in dit geval Google Reader, en de zoekmachine maakt een ZIP-bestand aan dat je kunt downloaden. Log nogmaals in en je kunt het archief naar je bureaublad halen. Open de map en zoek naar het bestand subscriptions.xml. Dit zul je nodig hebben als je je hebt geregistreerd bij een nieuwe dienst en je abonnementen wilt importeren.

Afhankelijk van Google Reader

Het vervelende van Google Reader’s vroegtijdige pensionering is dat andere RSS-diensten (voor een deel vertrouwen) op zijn vermogen om RSS-feeds te verzamelen en sorteren.

Zo maakte de ontwikkelaar van Windows-desktopcliënt FeedDemon vlak na Googles aankondiging bekend dat de desktoplezer zal verdwijnen, omdat het simpelweg niet kan bestaan zonder Google Reader.

Hier kun je uit kiezen

Gelukkig zijn er nog een aantal andere diensten en programma’s over die je dagelijkse nieuwsstroom wel onderdak kunnen geven. We hebben de alternatieven verdeeld in grofweg drie categorieën, afhankelijk van hoe ze je tientallen, honderden of duizenden favoriete sites in een overzicht weergeven.

Alsof je een krant leest

 


Flipboard (iOS/Android)
Flipboard wordt vaak als de ideale tabletapp gezien, omdat het online nieuws in een prachtig uitziend tijdschrift verandert. Maar voor desktopgebruikers is dit geen optie, omdat je Flipboard alleen op mobiele toestellen kunt gebruiken.


Pulse (Web/iOS/Android)
Een veelbelovende concurrent van Flipboard, die niet alleen mobiele apps maar ook een webversie aanbiedt. Naar verluidt zou Linkedin bezig zijn om deze dienst op te kopen.

Bekijk ook: Taptu (Mac OS X/Android/Nook/BlackBerry)

Alsof je op teletekst zit

 

NewsBlur (Web)
NewsBlur heeft wat ons betreft nog het meeste weg van de Google Reader-interface, met een handige zijbalk vol mappen en verschillende leesmodi, die bijvoorbeeld afbeeldingen in een artikel achterwege laten. Maar je moet al gauw een maandelijks bedrag betalen (1$ p.m) als je meer dan 64 feeds in huis hebt. Bovendien lijken de servers van deze dienst de toeloop momenteel slecht aan te kunnen.


RSSOwl (Windows)
Deze desktoplezer is een van de weinig overgebleven toegewijde Windows-programma’s die kan omgaan met RSS-abonnementen. Als je standaard achter je desktop of laptop je dagelijkse portie nieuws meeneemt, is RSSOwl nog een prima mogelijkheid, maar apps kun je vergeten.

Feedly (Firefox/Chrome/Safari/iOS/Android)
Deze browserplug-in en mobiele app verandert je RSS-abonnementen in een digitaal krantenformaat of een nieuwsoverzicht dat meer weg heeft van teletekst. Erg prettig voor het oog en geschikt voor zowel desktop als mobiele toestellen. Omdat je je account direct kunt synchroniseren met Google Reader, hoef je jezelf niet bezig te houden met het exporteren en importeren van feeds

Bekijk ook: The Old Reader (Web), Reeder (iOS/Mac OS X)

Andere alternatieven

Voor de wat meer technisch onderlegden is het mogelijk om een RSS-nieuwsdienst op je eigen server te laten draaien. Dat is onder meer mogelijk met de diensten Fever en Managing News, al is de laatste een tikkeltje lastiger in de omgang.

 


Ook is het te overwegen om over te gaan naar Netvibes, dat niet alleen een gedegen RSS-lezer maar ook een iGoogle-achtige startpagina heeft en allerlei diensten in huis heeft voor webanalytics en andere rapportage.

Steeds meer mensen, waaronder ook collega’s vertrouwen steeds meer op Twitter om hun dagelijkse portie nieuws binnen te krijgen. Met behulp van lijsten en een beheerder als Tweetdeck (Mac OS X/Windows) of Metrotwit (Windows) kun je zo RSS voorgoed vaarwel zeggen, maar we vinden wel dat Twitter niet geschikt is voor het terugvinden van oudere berichten.

Succes met het vinden van een nieuw thuishonk. Je hebt tot 1 juli van dit jaar om de verhuizing te voltooien.