De 3Doodler is een pen waarmee je in 3D kan schrijven. Waar je tekent, laat je een dun draadje plastiek achter, zodat je driedimensionale voorwerpen kan maken. Je snapt het principe het best als je even onderstaand filmpje bekijkt.

Een pen die in drie dimensies kan schrijven is opmerkelijk, maar nog opmerkelijker is dat de pen nog niet eens te koop is en dat 22.000 mensen samen al bijna twee miljoen dollar over hebben om zo’n pen in handen te krijgen. De bedenkers van de pen staan nu voor de helse klus om een heel industrieel fabricageproces op te zetten om al die mensen hun pen te kunnen geven.

3Doodler is een van de mirakels van crowdfunding: een manier van fondsenwerven waarbij je kleine bedragen krijgt van veel mensen uit het grote publiek. Als mensen in een project geloven, kunnen ze geld beloven om het waar te maken. Als er genoeg mensen zijn die willen schenken, gaat het project door en worden de fondsen geïnd. Tegenover die steun staat dan dat de vroege vogels als eerst een product krijgen. In het geval van 3Doodler is dat dus een 3D-pen voor de mensen die genoeg geld beloven via de crowdfundingsite Kickstarter.

De makers van de 3Doodler hadden op voorhand hun hoop gesteld op 30.000 euro. Na anderhalve dag hadden ze al meer dan een miljoen dollar opgehaald. Ze hebben dus meer dan 65 keer zoveel geld opgehaald als initieel voorzien.

“Het oorspronkelijk doel voor het Kickstarterproject (30.000 dollar) zou betekend hebben dat ze een verlies draaiden. Maar de makers geloofden zo hard in hun product dat ze dat ervoor over hadden om 3Doodler te realiseren,” zegt de PR-dame van de lui achter 3Doodler. “Het feit dat ze zoveel geld hebben kunnen ophalen heeft ze van hun sokken geblazen, maar dankzij hun ervaring konden ze snel uitbreiden. Het geld zal besteed worden aan productie en de tijdige levering van de pennen bij de mensen.”

Te veel succes?

Dat er 65 keer meer geld dan gepland wordt opgehaald is leuk. Maar dat betekent ook wel dat je productie 65 keer hoger zal liggen dan gepland. Als je zelfgebreide truien zou verkopen, zou je er geen 10 moeten maken, maar 650 en dan allicht nog in dezelfde tijd. Dat wordt stevig doorbreien.

Mitch Altman, zelf een hobbyknutselaar en uitvinder heeft ooit ook een product gemaakt dat zijn eigen verwachtingen oversteeg, de TV-B-Gone, een universele afstandsbediening om tv’s uit te schakelen. Hij laat zijn spullen bij een Chinese producent maken. Hetzelfde verhaal met Makey Makey, een toestelletje waarmee je een druktoets kan maken van alles wat elektriciteit geleidt. Ook dat was een crowdfundingproject dat boven zichzelf uitgroeide. Met een beetje hulp van Altman (en zijn Chinese producent) is het project toch op het juiste spoor geraakt.

De jongens van 3Doodler hebben hun project alvast slim aangepakt. Ze hebben limieten gezet op het aantal mensen dat kon kopen. Naarmate het succes groeide, konden mensen (aan dezelfde prijs) een bestelling doen voor een latere datum. De makers hadden dus op voorhand een plan waarbij ze zeker geen onmogelijke dingen zouden beloven.

En de productie is ook al gepland; de makers van de 3Doodler hebben al een fabriek die voor hen produceert. “Ze zijn groot genoeg om mee te schalen met de 3Doodler, maar ook weer niet zo groot dat we verloren zouden gaan in de fabriek. En ze hebben een geweldig ontwikkelteam. We zijn ook zinnens om er zelf heel wat tijd door te brengen”, lezen we op de site van 3Doodler.

In hun planning zijn de makers van 3Doodler naar eigen zeggen zeer voorzichtig geweest over de schaal van het productieproces en over levertijden. Normaal gezien zouden mensen hun pen op tijd krijgen.

Wie nu nog een 3D-pen wil kopen kan nog meedoen aan het Kickstarterproject. Maar de geschatte leverdatum is intussen wel nieuwjaar 2014.