Als je een doos met Office 2013 koopt en installeert, moet die voor eeuwig en altijd op die ene machine blijven. Verwijderen en op een andere pc installeren mag niet meer.

Samen met een nieuwe versie van Office heeft Microsoft ook zijn hele resem gebruikersovereenkomsten voor de software veranderd. De meest drastische wijziging is het aanbod van een abonnement voor Office 365. Daarmee kan je Office installeren op verschillende pc’s. Dat aspect is voor de klant aantrekkelijk, maar voor Microsoft is vooral de jaarlijks weerkerende kost van 99 euro aantrekkelijk.

Een manier om te ontsnappen aan die jaarlijks terugkerende abonnementskost, is een Office 2013 kopen in een doos. Die kan je op een pc installeren en dan tot het einde der eeuwen blijven gebruiken. Want zo lang blijft de licentie van zo’n Office geldig. Maar bloempjes verwelken en pc’s vergaan en dus bestaat de kans dat die eeuwigdurende licentie vroegtijdig wordt afgebroken omdat de pc de geest geeft. Vroeger was dat geen probleem, je mocht de oude versie deinstalleren en op een nieuwe pc zetten. De licentie bleef geldig.

Maar daar heeft Microsoft verandering ingebracht volgens theage.com.au. Eens je Office 2013 op een pc installeert, mag die daar niet meer af. Ze is voor altijd aan de pc vastgeklonken. En als je pc de geest geeft een dag nadat je Office 2013 hebt geïnstalleerd, zal je een nieuwe versie van Office moeten kopen. De licentie van de vorige is dan verlopen, hoewel ze wel 139 voor de thuisversie en 269 voor de professionele versie hebben gekost.

Toch zijn er ook Microsoftbronnen die deze regeling tegenspreken volgens theage.com.au. We hebben zelf ook eens navraag gedaan bij Microsoft en updaten van zodra we een antwoord hebben.