Wat brengt 2013 voor techminnende consumenten? Een tv-toestel van Apple en een 3D-printer die plastieken spulletjes bij je thuis afdrukt. Een vooruitblik.

Iedereen gaat 3D-printen, ook thuis?

Printen was jarenlang het voorrecht van de zakenwereld, maar uiteindelijk haalden ook consumenten printers in huis. De volgende stap in printen heeft drie dimensies – 3D-printen – en geeft de gebruikers de mogelijkheid om onderdelen voor machines, computers en zelfs het menselijk lichaam te printen.

Het is een kwestie van tijd voor thuisgebruikers in staat zullen zijn om schema’s en blauwdrukken van het web af te halen en hun eigen product thuis te maken.

Het is nog toekomstmuziek, maar in 2013 zullen we een stevige opkomst zien van de 3D-pintsector, samen met alle ethische problemen die eruit voortvloeien. Mag je eigen vuurwapens printen? Mogen 3D-printers gebruikt worden om lichaamsdelen te maken met stamcellen? En moeten de blauwdrukken via piratensites te krijgen zijn? Waar er 3D-printing gaat komen, komt er strikte regulering.

Augmented reality wordt echte realiteit met Google Glass en andere

Het idee van augmented reality is de camera van je telefoon ergens op te richten om objecten op het scherm in te voegen, zoals bijkomstige informatie over wat je bekijkt. Het scherm van je telefoon is een vergrootglas voor de wereld en je kan je omgeving uitpluizen naar verstopte beetjes informatie die van het web worden gehaald.

Met de aankondiging van Google Glass eerder dit jaar zet de zoekgigant die augmented reality een stap in de richting van het uitschakelen van de tussenpersoon, de telefoon. De bril heeft een display voor je ogen waarop de drager zijn boodschappen kan bekijken, video kan opnemen en toegevoegde informatie over de omgeving kan zien.

Google Glass wordt pas in 2014 verwacht, maar de technologiesector zal maniakaal aan de slag gaan om ook toestellen te maken. Het is misschien nu nog een gril, maar augmented reality en Google Glass zijn de voorbodes van de vermenselijking van technologie. Hou de ontwikkelingen in 2013 in de gaten.

Apple TV kan de  tv-markt nieuw leven inblazen

Zal Apple zijn nieuwe tv lanceren in 2013? Het is mogelijk en waarschijnlijk (al de analisten het juist hebben). Maar wanneer en aan welke prijs?

Apple verliest op de markt van de minitablets van minder dan 200 euro door zijn iPad Mini duurder te prijzen. Het technologiebedrijf uit Cupertino heeft de cijfers nog niet geanalyseerd, maar analisten geloven dat de minitablet een flop is. Als ze dezelfde aanpak gaan hanteren voor een echte smart-tv, dan zou het niet veel leven in de technologiemarkt blazen.

Het probleem is dat televisies niet snel vervangen worden en slechts lage marges opbrengen. Dat is waarom Sony, Sharp en Panasonic bijvoorbeeld moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Een inbraak in de tv-markt zou vanzelf een flop worden voor Apple. Maar als ze de boel kunnen beheren, zou het wel eens meer dan een hobbyprojectje worden, zoals topman Tim Cook in een telefonische briefing over de kwartaalresultaten liet vallen.

Als iTunes en de pay-per-view-content naar een tv-toestel komen, dan kan het toestel met een bescheiden marge verkocht worden. Net zoals Google en Amazon dat doen met hun tabletcomputers. En dan zou het geld op de lange termijn wel terugstromen.