Google smelt twee van zijn grootste producten samen, zodat Gmail-gebruikers eenvoudiger grote bijlagen kunnen versturen via Google Drive.

Google smelt twee van zijn grootste producten samen, zodat Gmail-gebruikers eenvoudiger grote bijlagen kunnen versturen via Google Drive.

De update aan Googles populaire webmaildienst heeft twee voordelen voor zijn gebruikers. Alleereerst kunnen ze nu direct bestanden uit Google Drive toevoegen als bijlage van mails zonder ooit hun inbox hoeven te verlaten.

Daarnaast kunnen die bijlages veel groter zijn dan ze voorheen waren gewend. Je kunt nu, als je dat wilt, bestanden tot en met 10 GB toevoegen, vierhonderd keer zo veel als ‘traditionele bijlagen’, zegt de zoekmachine.

Dan moet je echter wel een betalende Google Apps-account hebben, want de opslaglimiet voor gratis gebruik van Google Drive ligt op 5 GB.

Gmail-productbaas Phil Sharp zegt dat het grote voordeel van online gehoste bijlagen is dat alle ontvangers toegang hebben tot dezelfde, nieuwste versie van een bestand.


Google heeft ook een optie toegevoegd die controleert of alle bestemmelingen toegang hebben tot de Google Drive-bestanden als je op het punt staat een mail te versturen. Je krijgt dan een pop-up in beeld die je vraagt of de instellingen voor het delen juist staan ingesteld.

Google Drive-integratie is de laatste extra van het nieuwe opstelvenster dat Google onlangs introduceerde. Als je dus grotere bijlagen wilt kunnen versturen, zul je eerst moeten overschakelen naar dit nieuwe pop-upmenu.