Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Beveiligingsbedrijf Bitdefender ontdekt dat hun software voor ouderlijk toezicht op Facebook vooral gebruikt wordt door vrouwen om hun vriendje of echtgenoot te bespieden.

Amper 23,87 procent van de klanten van de meer dan 1.600 ondervraagden zegt dat ze het programma gebruiken om toezicht te houden op kinderen van 13 tot 17 jaar. Daartegenover staat dat 67 procent van de Amerikaanse en Britse vrouwen de software gebruiken om hun vriend of echtgenoot in de gaten te houden.

En het spionneren blijkt echt wel een vrouwelijk kenmerkje te zijn. Bij de 25- tot 34-jarigen waren vrouwen tot drie keer zo actief met wederhelft-bespieden dan mannen. Op latere leeftijd tempert de nieuwsgierigheid wat tot amper het dubbel.

In een gesprekje met de gespecialiseerde blog AllFacebook heeft het hoofd beveiligingsonderzoek uit de doeken gedaan hoe dit soort echtelijke spionage mogelijk is. “In de meeste gevallen is er iemand die de thuiscomputer beheert. Als er een algmeeen beveiligingssysteem geïnstalleerd wordt, dan verwachten de andere gebruikers die software. Het grappige is dat iemand met toegang tot het controlepaneel voor ouderlijk toezicht het zo kan instellen dat ook de account van de partner kan gemonitord worden en dat ze toegang hebben tot de statistieken. De andere persoon heeft geen idee dat hij of zij in de gaten gehouden wordt”, zegt Catalin Cosoi, hoofd beveiligingsonderzoek bij Bitdefender.

Het ouderlijk toezicht zit standaard in de producten Bitdefender Total Security 2013 en Bitdefender Internet Security 2013. Met toestemming van de kidneren kan je toezicht houden op hun sociale gedrag zodner dat je in hun vriendenlijst moet staan. Je krijgt een uitgebreid rapport over comments, posts, foto’s en interesses op Facebook.