Apple heeft woensdagavond de nieuwe iPhone aangekondigd. Grofweg samengevat: sneller, dunner en groter.

Apple heeft woensdagavond de nieuwe iPhone aangekondigd. Grofweg samengevat: sneller, dunner en groter.

De naam

Geen 'nieuwe iPhone', of 'zesde generatie iPhone', Apple heeft er gewoon voor gekozen zijn nieuwste telg in de iPhonefamilie 'iPhone 5' te noemen. Vreemd, want het is uiteindelijk wel de zesde generatie.

Afmetingen

Het toestel krijgt een vier inch scherm, waardoor het toestel 123,8 millimeter hoog wordt, 58,6 millimeter breed en 7,6 millimeter dun.

Het gewicht is flink gereduceerd: van 143 gram voor de iPhone 4S naar een magere 112 gram voor de nieuwe iPhone 5.

Draadloos

Draadloze verbindingen verlopen voortaan via 4G LTE, en dat ook in Europa, Bluetooth 4.0 met ondersteuning voor Low Energy-standaarden (LE) en je kan met de iPhone 5 verbinden met wifi-netwerken die gebaseerd zijn op de 2.4Ghz-band (802.11a/b/g/n) en 5Ghz-band (802.11n). De maximumsnelheid van LTE ligt op 100 megabit per seconde, terwijl wifi tot 150 megabit per seconde mogelijk moet maken.

Verder kan het toestel overweg met dual-band 3G (tot 42mbps), Edge, GPRS en standaard GSM-netwerken.

GPS-informatie ontvangt het toestel via de Amerikaanse GPS-sattelieten of het Russische GLONASS-systeem. Verder zit er nog steeds een kompas in het toestel. NFC zit er voorlopig niet in en zal mogelijk pas in de iPhone 6 geïntegreerd worden.

Scherm

Het scherm heeft een serieuze update gehad. Buiten de grootte (van 3,5 inch naar vier inch) is de resolutie evenredig omhoog gegaan naar 1366×640 pixels (wat neerkomt op 326 pixels per inch), krijgt het scherm een contrastratio van 800:1 en kan het toestel sRGB-kleuren weergeven.

Camera

De camera heeft ook een kleine update gehad. Geen baanbrekende nieuwe functies, wel enkele welgekomen verbeteringen.

Zo zal Apple vanaf nu iets toepasen dat ze zelf 'Low light strength-mode' noemen: pixels worden gecombineerd om betere foto's te verkrijgen in donkere locaties. Iets wat onder andere Nokia ook toepast onder de noemer PureView.

Verder kan de nieuwe iPhone panoramafoto's maken en kan je vanaf nu foto's maken tijdens het filmen. Ook videostabilisatie is onder handen genomen en gezichtsherkenning kan nu tot 10 gezichten detecteren.

Snellere processor

De iPhone 5 krijgt een Apple A6-chip die tot 50 procent sneller is dan de A5-chip in de iPhone 4S.

Microfoons

Eerder lekte al uit dat Audience's ruisonderdrukking niet langer zal gebruikt worden in de iPhone 5. Apple heeft er met geen woord over gerept tijdens de persconferentie, maar wat wel zeker is is dat de iPhone een derde microfoon krijgt. Buiten de microfoons bovenaan en onderaan komt er nu ook een microfoon achteraan het toestel, wat achtergrondgeluid nog beter moet kunnen wegfilteren.

Verder introduceert Apple nu 'Wideband Audio', een technologie die sommige operatoren ook wel 'HD Voice' noemen: een technologie op netwerkniveau die de stemkwaliteit drastisch verbetert tijdens gesprekken.

Lightning dock-connector

De iPhone 5 krijgt een smallere 8-pins dock-connector die onder de naam 'Lightning' door het leven gaat.

Lightning is een digitale aansluiting, maar kan desgewenst met een adapter worden omgetoverd tot een 30-pins analoge connector. De adapter zal los verkocht worden door Apple.

Oortjes

Iets minder 'sexy' maar niet minder opvallend zijn de nieuwe oortjes die meegeleverd worden. EarPods is de officiële naam en de oortjes krijgen een volledig nieuw, futuristisch design.

Prijs en beschikbaarheid

De iPhone 5 zal voorbesteld kunnen worden vanaf 14 september in de Verenigde Staten. Op 21 september zal het toestel in de winkel liggen in de VS, het VK, Canada, Frankrijk, Duitsland, Australië, Japan, Hong Kong en Singapore.

In de rest van Europa zal de iPhone 5 vanaf 28 september te koop zijn. Tegen het einde van 2012 hoopt Apple zijn toestellen in 120 landen te koop aan te kunnen bieden.

De iPhone 4 zal de plaats van de iPhone 3GS gaan vervangen voor 399 euro. de iPhone 4S komt in een 16GB model beschikbaar voor 599 euro in België.

In Nederland zal de iPhone 4 379 euro gaan kosten en de iPhone 4S 559 euro.

De iPhone 5 heeft voorlopig nog geen officiële prijsinformatie in Europa. De prijzen voor de VS blijven hetzelfde als bij de iPhone 4S – waarschijnlijk zal Apple de prijzen van de iPhone 4S ook voor de iPhone 5 in België gaan hanteren.