Beveiligingsbedrijven waarschuwen voor een lek in de nieuwste versie van Java en adviseren gebruikers om de software uit te schakelen. Dit is de enige manier om zeker te zijn dat hackers geen gebruik kunnen maken van het lek. Het lek treft zowel Windows-, Linux- als Mac-gebruikers die de laatste versie van Java draaien: JRE 1.7  (Java 7 Update 6).

Eenmaal ingebroken in een kwetsbare pc, maken de hackers gebruik van Poison Ivy, een stuk software dat ervoor zorgt dat de hacker complete controle krijgt over de geïnfecteerde pc. Oracle, de ontwikkelaar van Java, heeft nog geen patch voor het Java-lek uitgebracht. Het lek wordt gezien als ideale exploit voor phishing of om gebruikers van sociale media aan te vallen.

Pc-gebruikers kunnen eenvoudig en onopgemerkt besmet raken door het bezoeken van een website waar kwaadaardige code op draait. Beveiligingsbedrijf Rapid7 heeft een website opgezet, waarop je kan nakijken of je pc kans loopt op infectie.

Voor wie Java wil uitschakelen, maar niet weet hoe, geven we nog even de stappen mee die je moet ondernemen.

Chrome
Vanaf versie 11 blokkeert Chrome standaard Java en dien je per website toegang te verlenen. Tot er een patch is, kan je dus maar beter even niets accepteren.

Firefox
1. Klik op de Firefox-knop linksboven
2. Ga naar Add-ons
3. Zoek naar Java add-ons en schakel ze uit

Internet Explorer
1. Klik op Extra (het tandwiel) of druk Alt+X
2. Ga naar Invoegtoepassingen beheren
3. Zoek naar Java add-ons en schakel ze uit

Safari
1. Klik op Safari in de menubalk en ga naar Voorkeuren
2. Kies het tablad Beveiliging
3. Schakel Java uit