Er zijn vandaag meer dan zes miljard mobiele telefoons. In minder dan drie jaar tijd zullen er daardoor meer gsm’s dan mensen zijn.

Dat zegt een studie van de Wereldbank en InfoDev. Daarin staat te lezen dat ongeveer driekwart van de wereldbevolking vandaag toegang heeft tot een mobieltje. In cijfers wil dat zeggen dat we van minder dan 1 miljard gebruikers in 2000 naar meer dan 6 miljard gebruikers vandaag gaan.

Tegen 2015 zal dat aantal stijgen tot een getal tussen de acht en de negen miljard. Aldus de studie Information and Communications for Development 2012.

Ontwikkelingslanden
Bijna vijf van de zes miljard mobiele aansluitingen zitten in ontwikkelingslanden. In landen met lage en middelmatige inkomens steeg dit van 4 tot 72 per honderd inwoners tussen 2000 en 2010. Dat komt neer op een stijging van 1.500 procent.

“De ontwikkelingslanden zijn vandaag mobieler dan de onwikkelde landen”, klinkt het in een infograph van de Wereldbank. Een van de verklaringen hiervoor is dat het vaste telefoonnetwerk in ontwikkelde landen veel uitgebreider is. Voor mensen in ontwikkelingslanden was de komst van een mobiel netwerk vaak de eerste telefoonaansluiting die ze konden nemen.

Apps
Die snelle opkomst zorgt voor een nieuwe manier van leven. Al zijn het vooral de toepassingen die voor verandering zorgen, zegt de studie.

Toegang tot gezondheidsinformatie, betalingen uitvoeren, jobcreatie en burgers betrekken bij het democratisch process zijn volgens de Wereldbank enkele van de belangrijke mogelijkheden die kunnen worden gestimuleerd met mobiele communicatie.

“De uitdaging is nu om mensen, bedrijven en overheden in ontwikkelingslanden hun eigen lokaal relevante mobiele applicaties te ontwikkelen zodat ze deze mogelijkheden ten volle kunnen gebruiken.” Aldus Rachel Kyte, vicepresident voor duurzame ontwikkeling bij de Wereldbank in een persmededeling.

Vaak gaat het om heel eenvoudige dingen die soms een wereld van verschil kunnen maken. Zo krijgen HIV-patiënten in Zuid-Afrika een sms wanneer hun medicatie wordt verwacht, of krijgen ze berichten met gezondheidsadvies.

In Chili kunnen boeren dan weer meer prijsgegevens verzamelen om de juiste prijs van hun landbouwproducten te bepalen. In Zambia heeft de nationale landbouwersvereniging zelfs een sms-dienst die de meest recente marktprijzen doorstuurt.