360-graden-panorama’s van gletsjers, pinguïns en basiskampen: Google brengt de Zuidpool naar binnenhuisontdekkingsreizigers met Street View.

Antarctica werd al lang geleden onbewoonbaar verklaard: het is er koud, het waait er erg hard en je vindt er amper vegetatie. Sneeuwlandschappen, blauwgetinte gletsjers en pinguïns doen menig ontdekker en avonturier echter smachtend wegdromen.

Internetreus Google brengt redding voor sneeuwliefhebbers: dankzij een nieuwe functie in Google Maps kun je de Zuidpool nu digitaal bekijken.

Deze speciale toevoeging aan Google Maps wil gebruikers geschiedkundig opvoeden: je leert er onder andere over Antarctische ontdekkingsreizen en over mensen die voor het eerst voet aan wal van dit barre continent zetten.

“In de winter van 1913 publiceerde een Britse krant een advertentie om de jongste exploratie van het rijk te promoten”, schrijft Googles programmamanager voor Street View Alex Starns in een blogbericht. “De advertentie werd blijkbaar geplaatst door poolreiziger Ernest Shackleton. Er staat: ‘Mannen gevraagd voor gevaarlijke reis. Lage lonen, bittere koude en lange uren van complete donkerte. Veilige terugkeer twijfelachtig. Eer en erkenning in geval van succes.’”

Hoewel de advertentie een apocriefe indruk nalaat, neem je een reis naar de Zuidpool best niet te licht op. Dat ontdekten Roald Amundsen, Robert Falcon Scott en Shackleton toen ze probeerden de eersten te zijn die het barre continent te veroveren.

Google voegt verscheidene historische plekken toe, en werkt daarin samen met het Polar Geospatial Center van de universiteit van Minnesota en de New Zealand Antarctic Heritage Trust. De internetreus zet 360-graden-panoramafoto’s online van enkele bekende plekken, zoals de South Pole Telescope, Shackleton en Scotts kleine houten hutjes, Cape Royds Adelie Penguin Rookery en de ceremoniële zuidpool.

Al deze beelden werden genomen door een lichtgewichtcamera met een fisheyelens, omdat het nu eenmaal onmogelijk was om de Street View-driewielers op de Zuidpool in te zetten.

“We willen met deze deze afbeeldingen wetenschappers en pinguïnfanaten van de meest accurate hogeresolutiedata voorzien”, schrijft Starns. “Met deze informatie kunnen kinderen in Bangalore pinguïns tellen op Snow Hill Island, en geologen in Georgië kunnen grondlagen inspecteren zonder het comfort van hun bureau op te geven.”