Deze vijf tips kunnen het leven van de Word-gebruiker aanzienlijk makkelijker maken. Niet alleen omdat ze effectief zijn, maar ook omdat je ze makkelijk onthoudt.

Word is typisch zo’n programma dat je op dagelijkse basis gebruikt, zonder ooit alle handigheidjes te leren die je op de lange termijn uren tijdsbesparing kunnen opleveren. Er zijn op het web duizenden tips te vinden hoe je de vertrouwde tekstverwerker beter kunt gebruiken, maar de meesten zul je niet op dagelijkse basis gebruiken.

Deze vijf tips helpen, allen op hun eigen manier, om enkele irritaties weg te werken waar een Word-gebruiker geregeld mee te maken krijgt. We gaan er wel degelijk van uit dat ervaren Word-gebruikers tenminste een van deze tips al kennen. Toch hopen we dat ook zij iets nieuws zullen vinden in deze lijst.

Tip 1: Verticale tekstselecties
Het selecteren van tekst met de muis kan soms een nachtmerrie zijn, omdat je gedwongen bent om horizontale selecties te maken. Dat werkt echter van geen kanten als bijvoorbeeld vreemde symbolen aan het eind van elke regel in een Word-document staan.


Dankzij deze tip kun je op eenvoudige wijze verticale selecties maken. Houd eerst de Alt-toets ingedrukt en houd vervolgens de linker muistoets om een selectiekader te kunnen maken. Vervolgens kun je met de Backspace- of Delete-toets snel van de ongewenste tekst afkomen.

Tip 2: Snel ongedaan maken
De meeste toetsenbordfanaten kennen deze tip door en door, maar een verrassend aantal mensen is niet op de hoogte van deze vitale sneltoetscombinatie. Telkens als Word automatisch een hoofdletter toevoegt aan het eerste woord van de regel of symbolen samensmelt tot een nieuw teken, druk je op Ctr + Z. Uiteraard werkt deze truc ook voor elke fout die je zojuist hebt gemaakt.

Tip 3: Lijnen tekenen met het toetsenbord (en ze weer verwijderen)
Soms is het nodig een lijn te trekken in een Word-document, om een duidelijke scheiding tussen hoofdstukken te maken of een paragraaf extra nadruk te geven.

Daar is een simpel trucje voor: typ drie keer een underscore (of laag streepje) op een lege regel en druk meteen daarna op de Enter-toets.  Als de lijn niet op de goede plaats of je verandert van gedachten, druk dan op Ctrl-Z (zie vorige tip).

Maar wat nu als je deze lijn iets later alsnog wilt verwijderen? Omdat dit geen regulier tekstobject is, zal het een heel gedoe zijn om de lijn weg te krijgen. De oplossing is echter simpel. Selecteer de regels of paragraaf waar de lijn net onder staat en kies dan voor de optie Onderrand in het Office-menu. Als je nu kiest voor de optie Geen rand verdwijnt de lijn vanzelf.

Bonustip:
Als je underscores gebruikt voor deze tip, krijg je een dikke, doorgetrokken lijn. Maar je kunt ook op dezelfde wijze andere soorten lijnen maken:
~~~ + Enter = Golvende lijn
*** + Enter = Stippellijn
=== + Enter = Dubbele lijn
### + Enter = Driedubbele lijn

Tip 4: Geselecteerde tekst transporteren
Deze truc werkt zowel goed binnen tabellen als daarbuiten. Selecteer de regel of paragraaf in een tekst die je wilt verplaatsen. Houd nu de combinatie Alt+Shift ingedrukt en druk op de pijltjestoetsen voor naar boven of beneden om de tekst hoger of lager in je Word-document te krijgen.

Uiteraard kun je voor grotere lappen tekst beter het reguliere knippen en plakken of de geweldige navigatiebalk van Word 2010 gebruiken, maar voor kleine verplaatsingen werkt dit geweldig.

Tip 5: Alle geopende Word-documenten tegelijk opslaan
Deze eenvoudige techniek komt van pas als je een groot aantal Word-documenten hebt geopend en zeker wilt zijn dat alle wijzigingen veilig zijn. We geven hier twee methoden, omdat de truc in oudere versies van Word op een andere manier werkt.

Word 2003
Houd de Shift-toets ingedrukt en druk nu op het Bestands-menu. Je zult nu zien dat er een extra optie is om alle documenten in een keer op te slaan. Word zal je nu document voor document vragen of je wijzigingen wilt opslaan, wat efficiënter is dan het ene na het andere document te openen en telkens apart op te slaan.

Word 2007/2010
De handige Shift-optie van Word 2003 is helaas onklaar gemaakt in nieuwere versies van Word. Volg deze instructies om alsnog alle documenten in een keer op te slaan.

  • Klik op de Office-knop (Word 2007) of het Bestand-menu (Word 2010) en kies Word-opties
  • Klik nu op het tabblad Aanpassen (Werkbalk snelle toegang in Word 2010)
  • Kies nu in de neerklapbalk boven het linkermenu de optie ‘Opdrachten die niet in het lint staan
  • Zoek nu in de lijst de opdracht Alles opslaan, selecteer die met de muis en druk op de knop Toevoegen tussen de twee kolommen.
  • Bevestig met OK en je zult zien dat in de smalle menubalk in de linker bovenhoek een nieuwe knop is verschenen met deze handige optie.