Terwijl Facebook furore maakt op de beurs, lanceert Microsoft in alle stilte het eigen sociaal netwerk So.cl.

De nieuwe site, die Microsoft “een experiment in open zoeken” noemt, is een combinatie van zoekmachine, ontdekking en sociaal netwerk. Gebruikers kunnen inloggen met hun Facebook- of Windows Live-account en krijgen vervolgens verschillende interessegebieden opgelepeld om uit te kiezen.

Net als Facebook kunnen leden van So.cl interessante sites delen met anderen via een bookmarklet, een knop die je kunt plaatsen in de bookmark-werkbalk van de browser. De nadruk ligt daarnaast sterk op trefwoorden, zodat gebruikers updates kunnen ontvangen over geselecteerde onderwerpen die zijn aangemerkt met gekozen labels.

Wie lid wordt van deze sociale zoekmachine, moet er rekening mee houden dat zijn zoekopdrachten zichtbaar zijn voor andere So.cl-gebruikers, al vraagt Microsoft wel eerst via een opt-in mogelijkheid of ze hier aan willen meewerken. Een van de leukere functies op het sociale netwerk is de ‘video party’,  waarmee gebruikers videocompilaties maken, waarna ze die weer kunnen delen met anderen.

Microsoft presenteert So.cl niet als een alternatief voor Facebook of Google+, maar gebruikt het netwerk vooral als testlab. “So.cl is een experimenteel onderzoeksproject gericht op de toekomst van sociale ervaringen en leerervaringen, vooral onder jongere mensen”, zegt het bedrijf in een verklaring.  De site werd getest bij Amerikaanse universiteiten en lijkt vooral te mikken op studenten die informatie willen uitwisselen.