Netneutraliteit is voortaan definitief opgenomen in de Nederlandse wetgeving. Na een stemming vorig jaar is het principe nu ook door de Eerste Kamer behandeld.

Door de vastlegging mogen internetproviders webdiensten niet blokkeren, vertragen of hinderen. Concreet gaat het bijvoorbeeld om een toepassing als Skype op mobiele telefoons, of om streamingdiensten die kunnen concurreren met de on demand videotheek van telecomoperatoren.

Gelijk met de wet wordt ook het zogenaamde cookieverbod van kracht. Dat stelt dat websites op voorhand toestemming moeten vragen wanneer ze cookies of andere middelen gebruiken om hun bezoekers te volgen.

Uitzonderingen
In de Eerste Kamer wil een meerderheid wel een uitzondering op de wet. Volgens Tweakers kan er bijvoorbeeld gefilterd worden na expliciete toestemming van de gebruiker.

Hier gaat het bijvoorbeeld om het blokkeren van websites om ideologische of pedagogische redenen wanneer de gebruiker zelf de technische vaardigheden niet heeft. Maar die uitzondering volgt mogelijk pas in een nieuw wetsvoorstel.

The Pirate bay
Het blokkeren van websites zoals The Pirate Bay blijft wel overeind. De wet op netneutraliteit heeft immers ook een uitzondering voor websites die op gerechtelijk bevel worden afgeschermd.