Je ziet steeds vaker Facebookupdates over vrienden die een erg sensationeel artikel lezen. Yahoo News is de schuldige. Reken ermee af.

Het begint meestal met een interessant artikel dat je ziet op Facebook. Kim Kardashian is een Photoshopslachtoffer of een zestienjarige die met een 55-jarige Lost-acteur trouwt. In dit geval heeft een zekere Marlies een artikel gelezen over een Oekraïense die op een Barbie lijkt.

Marlies leest dit artikel

Als je het artikel wil lezen, moet je eerst een app goedkeuring geven: die van Yahoo News. Maar vanaf dan deel je dus met al je vrienden welke artikels je leest op Yahoo.

Yahoo wil alles weten

Ik kan het me inbeelden dat je niet graag hebt dat je vrienden of vriendinnen weten dat je artikels over de lichamelijke geheimen van Kim Kardashian leest, dus lees je hieronder hoe je je privacy weer in handen neemt. Volg onderstaande stappen van de Yahoo News-app af te geraken.

1) Stap 1: ga in de rechterbovenhoek van Facebook op de pijl staan en kies daar ‘Privacyinstellingen’


Stap 1: privacy-instellingen zoeken

2) Klik door naar ‘Instellingen bewerken’ bij ‘Apps en Websites’


Stap 2: nog meer instellingen zoeken

3) Klik nog eens door op ‘Instellingen bewerken’. (Facebook heeft liever niet dat je dit doet, dus maken ze het wat lastiger dan strikt noodzakelijk)

Stap 3: en nog meer naar instellingen zoeken

4) Zoek de app ‘Yahoo!’ en klik op ‘Bewerken’


Stap 4: de instellingen van Yahoo bewerken

5) Dan zoek je de optie ‘Posts on your behalf’, wat even veel betekent als ‘statusupdates in jouw naam’. Daar kies je ervoor dat alleen jij die kan zien.


Stap 5: kies voor jezelf

Echt verstandige mensen gebruiken deze app trouwens helemaal niet. Ze heeft toegang tot veel te veel gegevens die ze eigenlijk niet nodig heeft. Als je dan toch een artikel wil lezen, kopieer de titel dan en plak ‘m in Google.