Microsoft voelt de hete adem van Dropbox en Google. Het breidt de functionaliteiten van zijn opslagdienst SkyDrive uit.

Het is voor velen een goedbewaard geheim dat Microsoft iedere gebruiker van Windows Live (Hotmail, Live Messenger…) gratis tot 25 gigabyte opslag geeft. Daar kan verandering in komen nu Microsoft de online opslagdienst opfrist.

De meest gevraagde nieuwigheid is de SkyDrive-toepassing voor Windows 8, 7 en Vista. Deze maakt een map aan in Verkenner waarmee je rechtstreeks vanaf je pc bestanden kan toevoegen of verwijderen.

OS X Lion krijgt, na het installeren van de toepassing, dezelfde functionaliteit waarmee je SkyDrive integreert met Finder. Ook is er een applicatie voor Windows Phone en iOS om bestanden op je smartphone op te vragen.

Toegang tot je thuiscomputer
Maar de echt interessante update vinden we bij Skydrive.com. Hier kan je je computer koppelen aan Skydrive.

Je moet hiervoor wel telkens een extra code ingeven die Microsoft verstuurt naar je e-mailadres. Maar eens dit gebeurt is krijg je vanaf eender waar toegang tot alle data op je harde schrijven. Een zeer handige functie, al hopen we ook dat Microsoft zijn cloudtoepassing voldoende heeft afgeschermd voor hackers.

Slepen
De update komt niet te vroeg. Zo kan je voortaan bestanden vanop je pc slepen naar je SkyDrive-map in Verkenner. Voorheen moest je bestanden één voor één uploaden. Op dat vlak liep SkyDrive wat achter op concurrent Dropbox al die al jaren de integratie met Verkenner maakt.

De strijd om online opslag is hiermee niet gestreden. Binnenkort komt immers ook Google met zijn eigen opslagdienst Drive.

Minder opslag
De update brengt trouwens niet enkel goed nieuws met zich mee. Zo verkleint Microsoft de opslag voor nieuwe gebruikers naar 7 GB. Wie Skydrive al gebruikte kan wel gratis kiezen voor 25 gigabyte. Volgens de softwaregigant is zeven gigabyte wel genoeg voor 99 procent van de gebruikers.