Met zijn grote en scherpe scherm, quadcore-processor en Android 4.0 Ice Cream Sandwich is de One X van HTC dé smartphone-topper van het moment.

HTC borduurt met de One X voort op de Sensation XL. Ook dit toestel heeft een witte kunststof behuizing uit één stuk. De batterij kan je hierdoor niet vervangen en de micro-sim moet je in een luikje boven in het toestel schuiven. Ook met de 32 GB ingebouwde opslagruimte moet je het doen, uitbreiden met een sd-kaartje is er niet bij. Krassen zal je wel niet snel maken op de stevige behuizing.

Dunner, lichter en beter dan Galaxy Nexus
Het toestel is ongeveer even groot als het toptoestel van gisteren, de Samsung Galaxy Nexus. De One X is bijzonder dun, dunner dan de Galaxy Nexus, en de achterkant lijkt sterk gebogen maar dat ligt aan het ontwerp. Het scherm is volledig vlak. De One X ziet er gelikt uit en ligt prettig in de hand. De gladde behuizing biedt wel niet veel grip waardoor de kans bestaat dat hij uit je hand glipt.

De kwaliteit van het Super LCD-display is indrukwekkend en de kijkhoek is, mede door de flinterdunne glasplaat, uitstekend. Het kan zich zelfs meten met het Super Amoled-scherm van de Galaxy Nexus. Ook de automatisch geregelde helderheid is uitstekend, zelfs in het zonlicht zie je nog wat op het scherm. Het scherm meet 4,7 inch en heeft met 1280 x 720 pixels een volwaardige 720p-resolutie.

De Nvidia Tegra3 met vier rekenkernen en een energiebesparende vijfde 'gezelschapskern' maakt dit toestel tot het snelste Android apparaat dat we tot nu toe hebben gezien. De benchmarksscores zijn zelfs hoger dan die van de Asus Transformer Prime, die eveneens een Tegra3 met Android 4.0 combineert. De HTC One X is een bijzonder snelle smartphone. Alle bedieningsfuncties lopen bijzonder soepel, snel en vloeiend. Prima!

Heeft quadcore wel nut?
We vragen ons wel af waar je op een telefoon een snelle quadcore voor nodig hebt, buiten om te gamen. De One X ondersteunt zelfs 3D maar je hebt wel een speciale niet-meegeleverde HDMI-kabel nodig om je smartphone op je 3D-tv aan te sluiten. Wij hebben deze mogelijkheid dan ook niet kunnen testen.

HTC heeft in de One X een 1800 mAH accu weten te proppen, die ondanks de flink overgedimensioneerde processor het toestel een behoorlijke gebruiksduur weet te leveren. Met een beetje terughoudend dagelijks gebruik houdt de batterij het in de praktijk wel een dag uit.

Camera
Niemand koopt een smartphone voor de camera maar HTC besteedt in zijn nieuwe generatie One-smartphones wel veel aandacht aan beeld en geluid. De camera van de One X staat dan ook op hoog niveau. Met een 8-megapixelsensor en een bijzonder lichtsterke lens (f/2.0) maak je voor een smartphone bijzonder mooie plaatjes en snel ook. Zo is er een continue opnamemogelijkheid met maximaal twintig foto's in vijf seconden. Je smartphone selecteert dan de beste foto uit de serie.

Neem je video (HD 1080p) op, dan kan je ook nog tegelijk een foto maken zonder de videoopname te onderbreken. Panoramafotos maak je heel eenvoudig en worden automatisch aan elkaar gelast. Een High Dynamic Range functie voor HDR fotos, het zit er allemaal standaard in. Toch is ook deze camera onder minder goede lichtomstandigheden niet vrij van ruis, zelfs bij de HDR-opname.

Ook de kleuren zijn soms een beetje aan de felle kant. Een ander minpuntje is de bult die de camera achterop het toestel vormt, waardoor je de One X niet stabiel kan neerleggen en dan hebben we het nog niet over het risico op beschadiging aan de lens. Of zou HTC ervanuitgaan dat je sowieso een stevig hoesje aanschaft om je dure toestel te beschermen?

Beats Audio
De geluidsverbetering van Dr. Dre's Beats Audio kenden we al van eerdere HTC-toestellen. Nu heeft HTC de geluidsverbeteraar standaard geïntegreerd in alle geluidsfuncties van de Sense-interface. Het geluid van de minuscule speaker op de achterzijde van het toestel klinkt via de geboorde gaatjes overigens ook beter dan verwacht en is zeker niet te stil. Uiteraard kan je Beats Audio ook gewoon uitzetten.

De HTC One X is het tweede toestel dat we tot nu toe gezien hebben, dat standaard met Android 4.0 Ice Cream Sandwich komt. Opvallend verschil met de Galaxy Nexus is dat HTC er voor kiest om onder het scherm drie vaste aanraaktoetsen te plaatsen en niet zoals bij de Galaxy Nexus softtoetsen op het scherm te gebruiken. Het voordeel is dat er geen schermruimte verloren gaat voor de toetsen.

In de praktijk valt dit wel weer tegen om dat veel apps het scherm verkleinen door de menutoets, die bij de Galaxy Nexus naast de drie standaard toetsen verschijnt, in een aparte balk onderaan het scherm te tonen. De drie standaardtoetsen (terug, home, en recente apps) lichten wel op maar wat dat betekent is niet meteen duidelijk. De ondersteuning voor gezichtsherkenning als toegangsbeveiliging is niet meer dan een gimmick.

Android 4.0 met Sense 4.0
HTC breidt het besturingsysteem standaard uit met zijn grafische schil Sense, dat intussen mijlpaal vier bereikt heeft. Sense maakt Android nog gebruiksvriendelijker en intuïtiever, aldus HTC. Er zijn mensen die de uitbreidingen en veranderingen die Sense toevoegt aan Android niet zo kunnen waarderen, maar het moet gezegd: HTC Sense 4 is een aangename toevoeging en doet gaan afbreuk aan de goede goede eigenschappen van Android 4.0.

Sense breidt het aantal startschermen uit van 5 naar 7. Door het ontbreken van de softkeys op het scherm en de vaste Google-zoekbalk die we op de Galaxy Nexus vinden, heb je veel meer ruimte op de homescreens om snelkoppelingen en handige widgets neer te planten. Daar heeft Sense er nogal wat van, zodat je je toestel geheel naar eigen wens kunt inrichten. Handig is ook het ontgrendelmechanisme waarmee je niet alleen je toestel snel vrijgeeft maar ook direct toegang krijgt tot de vier toepassingen die in de vaste snelstartbalk staan, zoals bijvoorbeeld de telefoon en de camera.

Apps
In totaal bevat de telefoon bij aanschaf 36 apps waarvan er zo’n 25 van HTC zijn of door HTC zijn aangepast. Zo is er een fraai vormgegeven en informatieve weer-app, muziek-app en een auto-app die een handige vereenvoudigde schermbediening biedt voor onderweg. Ook levert HTC een probeerversie van een autonavigatietoepasssing mee. HTC brengt speciaal voor de One X een speciale dock voor in de wagen uit. Het toestel is voorzien van contacten aan de achterkant.

Sterk punt aan het nieuwe Sense is dat er naast integratie van de verschillende Google-diensten vergelijkbare functionaliteit is ingebouwd voor synchronisatie met Hotmail, Exchange en de Windows Live Skydrive van Microsoft. Ook DropBox ontbreekt niet als mogelijkheid om de oplsagruimte online in de cloud uit te breiden.

Conclusie
Hoewel vier rekenkernen in een smartphone pure overkill is voor de meerderheid van de gebruikers, is de One X zonder twijfel de beste Android-smartphone van het moment. Wie hem echter een beetje te groot vindt en geen behoefte heeft aan een quadcore-processor is waarschijnlijk beter af met een HTC One S.

External links

HTC One X