Aldi heeft vanaf 28 maart een desktop van Medion in de aanbieding. Een rasechte multimediacomputer volgens Aldi, voor minder dan 500 euro.

Medion heeft blijkbaar wat gebrek aan inspiratie de laatste maanden, want het design van hun desktopcomputers wijzigt nooit aan de buitenkant. Een dvd-schrijver, multi-geheugenkaartlezer en twee USB-aansluitingen vooraan. Allemaal afgewerkt in glossy zwart, dat bitter gevoelig is voor krassen. Verder een degelijke kast, maar volgende keer zien we toch liever wat verandering.

Downgrade

Vier maanden geleden hebben we nog een Aldi-promotie getest van Medion, en daar waren we zeer lovend over. Nu krijgen we een machine die 50 euro goedkoper is dan toen, maar ons gevoel zegt dat we toch een pak stuk minder waarde voor ons geld krijgen.

De processor is identiek als voordien: een Intel Core i5-2320 quadcoreprocessor. Een prima processor met een maximale kloksnelheid van 3,3 GHz in Turbo Boost. De processor wordt bijgestaan met 4 GB DDR3 RAM-geheugen, tegenwoordig standaard in elke desktop.

Waar Medion deze keer de bal misslaat, is de grafische kaart. Een Nvidia GeForce GT530 is een tamelijk zwakke grafische kaart. Zeker als we vergelijken met de veel krachtigere GTX550 Ti in de vorige desktop van Medion. In de eenvoudige Call of Juarez benchmark haalt hij amper 25 frames per seconde. Reken er zeker niet op om met deze desktop recente games te spelen. De grafische kaart bevat een VGA-, DVI- en HDMI-aansluiting.

Gezien de zwakke grafische capaciteiten had Medion hier beter gekozen voor de geïntegreerde grafische chip op de Intel processor, en de grafische kaart gelaten voor wat het was. Doe dan 50 euro af van de prijs, en je hebt een degelijke prijsknaller.

Thailand

De schaarste aan harde schijven door de natuurramp in Thailand is nog niet opgelost, en dat voel je goed. Waar er vorige keer nog sprake was van een kloeke 2 TB harde schijf, krijgen we nu maar 1 TB aan opslagcapaciteit. Voor de gemiddelde gebruiker nog steeds voldoende, maar multimedialiefhebbers met veel lossless audio en HD-films kiezen best nog voor een extra harde schijf.

Op de Medion MD 8895 zijn zes USB-aansluitingen voorzien, waarvan één USB 3.0. Bovenaan vinden we een docking station voor een USB 3.0 externe harde schijf terug, maar die is enkel compatibel met een specifieke Medion USB 3.0 externe harde schijf.

Als we de desktop op zich bekijken, zonder vergelijken, dan hebben we een prima machine voor ons. Met uitzondering van de 3D-scores zijn alle andere benchmarkresultaten degelijk voor dit prijskaartje. En toch knaagt het bij ons als we vergelijken met de vorige machine enkele maanden geleden. Die was een pak beter dankzij een snellere grafische kaart en grotere harde schijf, voor amper 50 euro meer. Deze Medion MD 8895 is een degelijke computer, maar we hadden liever de huidige grafische kaart ingeruild om 50 euro extra af het prijskaartje te tikken.

RESULTATEN Medion Akoya MD 8895
Futuremark PCMark 7  
Algemene score 2.653
Lichtgewicht 2.224
Productiviteit 1.868
Creativiteit 3.093
Ontspanning 2.778
Berekeningen 3.578
Harde schijf 1.790
Futuremark 3DMark Vantage  
Performance Rating 4.576
Maxon Cinebench R10  
Rendering 1 cpu 5.202
Rendering x cpu 18.064
Maxon Cinebench R11.5  
OpenGL (fps) 25,26
CPU (pts) 4,9
Call of Juarez DX10  
Gemiddelde fps (1.280 x 1.024) 25,3

External links

Medion