De Mars Rover Curiosity is momenteel op weg naar de rode planeet. Met nog 142 dagen te gaan heeft de marsrobot veel tijd te doden, daarom kan je hem vragen stellen op Twitter.

Curiosity kan je omschrijven als een (onbemand) rijdend wetenschappelijk laboratorium. Het toestel is momenteel op weg naar Mars waar het zou moeten aankomen op 5 augustus 2012.

Hoe de reis precies verloopt kan je Curiosity gewoon vragen via zijn twitteraccount. @marscuriosity beantwoordt vragen van fans en nieuwsgierigen al van voor zijn lancering eind november. Zo leren we onder meer dat het voertuig op de grond een topsnelheid van vier centimeter per seconde heeft.

Stel jouw vraag aan de Mars Rover Curiosity.
Een kopie van Curiosity (rechts), de Spirit en Opportunity (links) en de Sojourner (onderaan) die in 1997 op Mars landde. (Beeld: Nasa)

Wie aan Curiosity niet genoeg heeft kan ook nog @MarsRovers volgen, de account van de andere twee marsverkenners Spirit en Opportunity.

De bedoeling is dat de nieuwste Mars Rover net zoals zijn voorgangers enkele maanden op Mars rondrijdt en onderzoek doet. Al kan dat altijd worden verlengd. Zo rijdt Opportunity er intussen al sinds begin 2004 rond. Spirit, die in 2004 drie weken eerder landde, was tot mei 2009 actief.

Stel jouw vraag aan de Marsrobot.
Curiosity voor hij naar Mars vertrok. (Beeld: Nasa)