Slechts de helft van online sitebezoekers is menselijk. De rest bestaat uit geautomatiseerde software, met vaak weinig goede bedoelingen.

Incapsula, een aanbieder van cloudgebaseerde beveiliging voor websites, maakte een studie openbaar die zegt dat 51 procent van het siteverkeer wordt opgeëist door scrapers, commentaarspammers, spionnen en zoekmachines. Deze ‘bezoekers’ worden vaak niet weergegeven door analysesoftware en zorgen zo voor een onzichtbare extra belasting op de bandbreedte.

Incapsula berekent dat 20 procent van de bots bestaat uit goedaardig verkeer van zoekmachines, maar dat ook een flink percentage websites afstroopt met kwade bedoelingen. Zo’n vijf procent bestaat uit software van hackers, op zoek naar kwetsbaarheden in een site, terwijl nog eens vijf procent gebouwd is om gepubliceerd materiaal te ‘scrapen’ en elders te publiceren.  Liefst 19 procent bestaat volgens Incapsula uit ‘spionnen’, bedoeld om concurrentiegevoelige informatie te vergaren.

“Weinig mensen realiseren zich hoeveel van hun verkeer niet menselijk is, en dat veel ervan mogelijk schadelijk is”, zegt mede-oprichter Marc Gaffan. Incapsula zegt zijn informatie te halen uit duizenden websites die het onder zijn klanten rekent en heeft negen datacenters over de hele wereld in gebruik om ongewenst verkeer de pas af te snijden.

De online beveiliger heeft onder meer een virtuele reparatiedienst in beheer die schadelijke exploits blokkeert voordat een patch beschikbaar komt en cachet gepubliceerd materiaal dicht bij de locatie van de website-eigenaar om de laadsnelheid te verbeteren. Incapsula zegt dat websiterankings bovendien intact blijven.

Voor kleinere websites kan Incapsula goed nieuws zijn, omdat Incapsula zijn diensten gratis aanbiedt aan iedereen wiens maandelijkse bandbreedte kleiner is dan 25 GB. Wie daarover gaat, kan een betalende premiumdienst in huis halen.

Met medewerking van Tom Foremski, ZDNet.com
 

External links

Google Analytics