Telenet schrapt vanaf eind maart een tiental zenders uit zijn analoge basisaanbod. Welke zenders verdwijnen en hoeveel hangt af van je woonplaats.

De kabelaar uit Mechelen doet dit naar eigen zeggen om bandbreedte vrij te maken voor digitale televisie en internet. In de provincies Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant verdwijnen zo onder meer BBC 1 en 2 achter de digitale knop.

In bepaalde delen van Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen is dat ook het geval voor Eurosport. De Limburgers behouden deze analoge kanalen maar moeten het onder meer zonder RAI UNO, ARD, WDR en Life!TV doen.

De aanpassingen worden doorgevoerd tussen 26 april en 19 juni. Telenet stuurt zijn klanten eind deze maand een brief waarin de veranderingen in hun regio worden opgesomd. Op de website zenders.be kun je dat vanaf vandaag zelf al nagaan.

Er blijven nog 21 zenders over
Volgens Telenet zullen al zijn analoge televisiekijkers minstens 21 zenders, die samen goed zijn voor ongeveer 90 procent van de kijkcijfers, behouden blijven. Om analoge klanten een extra duwtje in de rug te geven om over te stappen naar digitale televisie, krijgen ze vier maanden huur van een HD Digicorder en de installatie- en activeringskosten gratis.

Aan het basispakket van de digitale televisie worden twee Duitse kanalen; VOX en N-TV en een extra Nederlands- en Franstalig ondertiteld Sundance-kanaal toegevoegd. Ook zullen de belangrijke Waalse zenders voortaan in HD te zien zijn.

Op 1 mei splitst Ketnet zich af van Canvas en krijgt het een eigen zender. Die wordt zowel voor analoge als digitale televisieklanten bij Telenet beschikbaar.

External links

Zenderwijziging Telenet