Microsoft neemt met de nieuwste versie van Internet Explorer stilaan afstand van browserextensies. Maar nu zegt het dat ook duidelijk: plug-ins zijn slecht voor het internet.

“IE in Metro-stijl draait plug-invrij om de batterijduur te verbeteren, samen met de beveiliging en betrouwbaarheid en privacy voor consumenten”, schrijft John Hrvatin, programmamanager voor Internet Explorer, in een blogpost. “Een browserplug-invrij web heeft voordelen voor consumenten en ontwikkelaars, en we zijn allemaal een deel van die overgang.”

Niet geschikt voor kleine schermen
In Internet Explorer 10, dat nu wordt ontwikkeld, gebruikt Microsoft zijn nieuwe Metro-interface. Die is geoptimaliseerd voor aanraakschermen zoals tablets. Tegelijk kan de browser ook nog naar zijn klassieke look overschakelen. In zijn blog beschrijft Hrvatin onder meer code waarmee ontwikkelaars hun website met één aanraking kunnen doen overschakelen van Metro naar klassiek.

Maar Microsoft zegt dat ontwikkelaars dat laatste eigenlijk moeten kunnen vermijden. “De surfervaring op de desktop, met plug-ins, is niet ontworpen voor kleinere schermen, batterijbeperkingen of het gebrek aan een muis”, schrijft Hrvatin. “Een makkelijke manier om terug te keren naar de Windows-interface moet het laatste toevluchtsoord zijn als er geen alternatief is voor een plug-invrije aanpak.”

Flash Player
De bekendste plug-in is de omstreden Flash Player van Adobe. Apple heeft die al verbannen van Safari op de iPhone, iPad en iPod Touch. Tegelijk maken browsermakers meer gebruik van HTML 5 om zaken als webcams, video en grafische zaken zonder plug-in te kunnen afspelen.

Microsoft heeft zelf een alternatief voor Flash: Silverlight. Dat heeft nooit de populariteit van Flash geëvenaard, maar het lijkt twijfelachtig dat hier nog een grote toekomst voor is weggelegd nu de technologiereus meer dan ooit kiest voor webstandaarden en browsers zonder aanhangsels.