Google probeert zijn Chromebooks te slijten aan gebruikers van zijn browser Chrome, middels advertenties in nieuwe tabbladen.

Bij sommige gebruikers van de Chromebrowser verschijnt sinds een week een gele balk met een reclameboodschap boven hun meest bezochte websites of apps, zodra ze een nieuw tabblad openen. Google stelt daarin voor om een Chromebook, een laptop met het cloudgebaseerde Chrome OS, te kopen voor de feestdagen.

Wordt Chrome adware?
Google haalt zijn inkomsten hoofdzakelijk uit advertenties, en niets houdt de zoekgigant in principe tegen om zijn browser vol te stoppen met advertentieruimte en die te verkopen. De nieuwe tabbladpagina is voor veel Chromegebruikers een startpunt om naar hun favoriete websites te surfen.

Waarschijnlijk zal het zover niet komen en wordt de nieuwe tabbladpagina slechts bij gelegenheid ingezet voor advertenties voor producten van Google zelf. De zoekgigant heeft er immers geen baat bij dat hij Chromegebruikers voor het hoofd stoot, en dat sommigen hierdoor de overstap naar een andere, advertentievrije browser maken.

In een discussie op Google+ zijn de meningen over de Chromebook-advertentie verdeeld. Het ene kamp vindt het ongehoord dat Google zonder te vragen advertenties in zijn browser toont en noemt Chrome zelfs adware. Anderen menen dan weer dat de Google dat recht wel heeft, omdat het een gratis browser aanbiedt. Wat denken jullie?