Een smartphone dient in de eerste plaats om mee te communiceren, en dat doe je tegenwoordig via sociale media. We zetten vijf sociale apps op een rij.

Facebook
Facebook behoeft geen introductie meer. Maar liefst 800 miljoen mensen wereldwijd gebruiken het sociale netwerk van Mark Zuckerberg. Bijna de helft van dat enorme aantal doet dat ook op een mobiel toestel. De Facebook-app voor iOS biedt, buiten de instellingen-menu’s, alle functies van de website. Als extraatje kan je foto’s uploaden en inchecken, zodat al je vrienden weten dat je met een cocktail in de hand op het strand zit.

De Facebook-app is gratis. De langverwachte iPad-versie die beter gebruikmaakt van het grotere scherm is nog niet gelanceerd.

TweetDeck
Het aanbod aan Twitter-apps is overweldigend. De ene biedt meer opties, de andere is sneller in gebruik of ondersteunt meer fotodiensten en ga zo maar door. Wij kozen voor Tweetdeck voor de iPhone en iPod Touch om voorgenoemde redenen. De interface is opgedeeld in drie kolommen – een voor tweets van vrienden, tweets waarin je naam genoemd wordt, privéberichten – waartussen je makkelijk kan wisselen. In de Amerikaanse App Store is ook een iPad-versie van Tweetdeck te vinden, maar bij ons moet je het doen met een alternatief als Twitterrific of de officiële Twitter-app.

Tweetdeck, Twitterrific en de officiële Twitter-app voor de iPad zijn gratis.

Google+
Googles tegenhanger van Facebook, Google+, is ook beschikbaar in app-vorm, compleet met ondersteuning voor videochatten via de Hangout-functie. Met de optie Messenger kan je chatten met je contacten en onder de Nearby-stream vind je publieke Google+-updates van personen in je buurt.

Google+ voor iOS is gratis.

Foursquare
Heb je er altijd al van gedroomd om de burgemeester te worden van je stamkroeg of werkplek, het kan met Foursquare. Telkens wanneer je een bepaalde plek bezoekt, check je in via de app. De persoon die het meest incheckte op die plaats in de afgelopen zestig dagen krijgt de badge Mayor opgeplakt. Via uiteenlopende opdrachten kun je ook andere badges verzamelen.

Foursquare is gratis.

Flipboard
Ben je het beu om tussen al die verschillende sociaalnetwerkapps te wisselen en lees je graag tijdschriften? Probeer dan zeker Flipboard eens uit. De app is wel alleen beschikbaar voor de iPad, maar een versie voor de iPhone en iPod Touch zou in de maak zijn. Flipboard combineert al het nieuws van je sociale netwerken (Facebook, Twitter, Instagram, Flickr) en gooit er wat nieuwsartikels die in je interessegebied liggen tussen. Het resultaat is een hyperpersoonlijk tijdschrift op je iPad met groot en klein nieuws dat je echt interesseert, in een mooie lay-out.

Flipboard is gratis.

External links

Sociale netwerken apps