Er waart een virus rond dat expliciet aast op Belgische gebruikers van internetbankieren. Doelwitten zijn mensen met een rekening bij Dexia, Fortis, ING en KBC, schrijft de Waalse krant La Dernière Heure.

Het virus – wellicht is het eerder een Trojan die zich ongezien op de pc nestelt – zou zich aanbieden via een pop-up die tijdens het bankieren verschijnt. Gebruikers worden dan gevraagd om een transactie te bevestigen. Zonder het te realiseren stemmen slachtoffers dan in met een overschrijving van vele duizenden euro’s, naargelang de rekeningstand. 

Van de mogelijk getroffen banken vermeldt enkel de website van Dexia iets over het vooral. Er staat al een prominente waarschuwing over het virus. “Enkel transacties te ondertekenen die u zelf hebt ingegeven”, benadrukt de bank, en “bij het ondertekenen, de juiste toetsen te gebruiken van de kaartlezer”. Sommige banken vereisen immers dat bij het doorsturen van een overschrijving de M2-knop op de kaartlezer wordt gebruikt; anderen werken met de M1-toets die ook voor het inloggen dient.

Tegen La Dernière Heure geeft van de vier mogelijke doelwitten enkel ING toe dat er een probleem is, maar het minimaliseert de impact. Woensdagmiddag sloot Fortis zijn internetbankieren-dienst af, volgens eigen zeggen voor "routine-onderhoud", merkt de krant nog op.

Febelfin, de overkoepelend organisatie voor de banksector, bevestigde vandaag op Radio 1 op de hoogte te zijn van het probleem. Het is nog niet bekend of er al effectief slachtoffers vielen en met hoeveel ze eventueel zijn.

External links

DH Net: Les virements par PC banking massivement piratés