Om via Mobistar digitale televisie te kijken is volgend jaar geen satellietschotel meer nodig . De operator maakt daarvoor dankbaar gebruik van de gedwongen openstelling van de kabel.

Het gaat niet echt hard met Mobistars televisieaanbod per satelliet. In de eerste helft van dit jaar wist de telecomgroep 11.000 klanten te verleiden. Nochtans mikte het bedrijf eerder op 50.000 nieuwe klanten dit jaar. “Het wordt moeilijk om dat cijfer te halen”, geeft topman Benoit Scheen toe. Onder meer het mooie lenteweer zou aan de basis liggen van de dip. De zon doet mensen niet bepaald shoppen voor digitale tv, denkt hij. “Dan zijn mensen minder geneigd om naar een boutique te stappen.”

Maar aan die slabakkende tv-verkoop zou binnenkort een einde komen, met dank aan de regulatoren. Die beslisten onlangs dat de kabeloperatoren hun netwerk moeten openstellen voor alternatieve spelers. In 2012 mogen we dan ook een televisieaanbod van Mobistar zónder satelliet verwachten.

“Beslissingen van regulatoren hebben voor ons vaak een negatieve impact, maar soms is hun besluit ook erg interessant voor ons”, stelt Scheen. Dan zou het tv-aanbod van Mobistar eindelijk een hoge vlucht kunnen nemen.

“Dit laat ons toe om met Starpack [een productenbundel met digitale televisie, red.] een hogere penetratiegraad te bereiken.” En voor Mobistar mag het vooruitgaan. “Onze settopboxen werken nu met satelliet, maar kunnen ook overweg met kabel of VDSL. Daardoor kunnen we onze digitale tv-ervaring heel snel via die netwerken aanbieden.”

VDSL
Het staat in de sterren geschreven dat de digitale televisie van Mobistar naar de kabelnetwerken van onder meer Telenet zal verhuizen. Maar de opening van die netwerken treedt pas in werking vanaf oktober volgend jaar, waarna Mobistar nog wat technische aanpassingen aan zijn settopboxen moet uitvoeren. Het heeft dus nog wat voeten in de aarde voor het zover is.

Daar wil het bedrijf niet op wachten. Daarom mikt het alvast op Belgacoms VDSL-netwerk, om televisie aan te bieden via de telefoonlijn. “De gesprekken met Belgacom zitten in een vergevorderd stadium”, klinkt het. Een lancering wordt gepland voor het einde van 2012. Maar omdat het VDSL-netwerk geen compleet landelijke dekking kent, blijft de kabel een noodzaak. Eind 2012 is volgens Scheen overigens niet te laat. Hij wijst erop dat de helft van de gezinnen nog geen digitale tv in huis heeft, en dat ze er ook niet voor terugdeinzen om van aanbieder te veranderen.

Het is niet duidelijk voor welke technologie Mobistar uiteindelijk zal kiezen. De satelliet zou in elk geval behouden blijven. En omdat de settopboxen van Mobistar overweg kunnen met satelliet, VDSL én kabel zou een combinatie van al die opties niet uitgesloten zijn.