Yahoo past zijn gebruiksvoorwaarden aan. Daarin zegt het voortaan in- en uitgaand e-mailverkeer en chatberichten te scannen.

Gebruikers van Yahoo Mail krijgen sinds eind vorige week een pop-up met de vraag om over te schakelen naar de nieuwe versie van de e-maildienst. In de nieuwe gebruiksvoorwaarden staat echter dat het bedrijf de e-mails die binnenkomen en worden verstuurd worden gescand. Ook oudere berichten uit je inbox, berichten via Yahoo Messenger en sms-berichten verstuurd via Yahoo worden gecontroleerd.

Het scannen is niet nieuw voor e-mailproviders. Onder meer Gmail doet het al enkele jaren, maar privacygevoelige gebruikers zijn net om die reden overgestapt naar Yahoo. Net zoals bij Gmail zegt Yahoo dat het wil scannen om gebruikers beter te kunnen beschermen tegen spam en malafide e-mails. Tegelijk is het zo mogelijk om advertenties te laten zien op basis van de onderwerpen waarover je mailt.

‘Verwittig je vrienden’
Interessant detail: In zijn voorwaarden zegt Yahoo dat je zelf verantwoordelijk bent voor het verwittigen van je vrienden. Yahoo scant immers de berichten die je vrienden naar jou versturen.

In een reactie aan Pcadvisor.co.uk legt Yahoo uit dat wie de pop-up krijgt, niet akkoord moet gaan en de oude Yahoo kan blijven gebruiken. Al worden e-mails dan nog steeds gescand tegen spam, maar afgaande op de reactie niet voor advertentiedoeleinden.