Goed nieuws voor e-mailverkeer. Voor het eerst sinds lang valt het percentage spam aanzienlijk terug.

In juli 2010 werden er dagelijks 230 miljard spamberichten verstuurd. Vandaag zijn dat er nog ‘maar’ 39,2 miljard. Een daling van ongeveer 82 procent op jaarbasis. De cijfers zijn afkomstig van beveiligingsspecialist Symantec.

Ongewenste e-mail was vorig jaar goed voor negentig procent van al het e-mailverkeer. Nu is dat gezakt naar 72,9 procent. Dat is nog steeds een enorm aandeel, maar tegelijk blijft het goed nieuws omdat spam de afgelopen jaren alleen maar toenam.

Rustock-botnet
In een blogbericht geeft Symantec mogelijke verklaringen voor de terugval. Zo werd in december 2010 Rustock, het grootste botnet op dat moment, stopgezet. Dat netwerk zou verantwoordelijk geweest zijn voor 47,5 procent van alle spam, goed voor 44,1 miljard berichten per dag. Hoewel het netwerk later terugkeerde, werd het in maart 2011 definitief lamgelegd.

Andere spamnetwerken, zoals Bagle, hebben hun activiteit verminderd. Dit laatste botnet verstuurde in maart nog 8,31 miljard berichten per dag. In juni waren dat er nog 1,6 miljard.

Geen opvolgers
Een andere reden is dat de spammers die met succes worden gestopt niet langer worden vervangen. Dat kan zijn omdat politiediensten en technologiebedrijven tegenwoordig actiever op zoek gaan naar de daders. Zo probeert onder meer Microsoft regelmatig om eigenaars van spamnetwerken voor de rechtbank te krijgen.

Nieuw werkterrein?
Gelijk met het dalend aantal spamberichten zijn er wel meer denial-of-service-aanvallen (DoS) geregistreerd. Aangezien botnets ook hiervoor worden ingezet, sluit Symantec niet uit dat cybercriminelen hun werkterrein aan het verleggen zijn naar meer lucratieve of minder in de kijker lopende acties.