Nederland heeft als eerste Europese land een wet die netneutraliteit in de wet opneemt.

De wet werd woensdag goedgekeurd in de Nederlandse Tweede Kamer. Dit betekent dat internetproviders bijvoorbeeld geen extra geld mogen aanrekenen voor het gebruik van Voip-diensten zoals Skype. Al het dataverkeer moet dus gelijkwaardig, ‘neutraal’ behandeld worden.

Nederland is het eerste Europese land, maar zelfs daarbuiten is het het tweede land om netneutraliteit op te nemen in de wet. Chili bracht zijn wet in mei al in praktijk.

De nieuwe Nederlandse wet verplicht operatoren om een minimum kwaliteitsniveau voor internetdiensten te bieden, maar ze mogen wel verschillende bandbreedtes tegen verschillende prijzen aanbieden.

Het probleem van netneutraliteit is dat operatoren van mobiel en vast dataverkeer graag zouden willen aanrekenen voor specifiek verkeer of bepaalde diensten. Anders zouden ze kunnen kiezen om deze te blokkeren of te vertragen.

Soms gebeurt dat omdat de aangeboden dienst concurreert met wat de operator zelf aanbiedt: bijvoorbeeld voip-gesprekken via 3G versus een gsm-gesprek. Anderzijds gaat het om bijvoorbeeld P2P-verkeer, wat op piepmomenten veel bandbreedte kan opeisen.

Deep packet inspection
Eveneens op woensdag stemde het Nederlandse parlement een wet waardoor operatoren geen deep-packet-inspection (DPI) mogen uitvoeren. Een derde wet verbiedt het afsluiten van de internetverbinding voor eender welke reden behalve fraude of het niet betalen van de rekening.

Die laatste wet voorkomt situaties zoals de Hadopi-wet in Frankrijk. Daar verlies je je internetverbinding als je drie maal wordt betrapt op illegaal downloaden.

KPN teleurgesteld
De Nederlandse online rechtengroep Bits of Freedom en de Franse tegenhanger La Quadrature du Net hebben zich al positief uitgesproken over de wet als een voorbeeld van vrijheid voor het internet.

KPN heeft intussen tegenover de BBC teleurgesteld gereageerd. De wet zal volgens de operator “leiden tot een toename in prijzen voor mobiel internet voor een groot deel van de consumenten."

De Nederlandse ex-monopolist heeft de wet overigens zelf een beetje uitgelokt door te verklaren dat het klanten zou aanrekenen voor het gebruik van Skype via het KPN-netwerk. Toch vindt KPN het jammer dat het parlement niet meer tijd nam voor de wetgeving.