Wetenschappers uit Californië ontwikkelen samen met Samsung een compacte geurmodule voor gebruik in televisies en smartphones.

De afgelopen twee jaar bekeken onderzoekers van de universiteit van Californië en het Koreaanse Samsung of het mogelijk is om een systeem te maken dat op commando duizenden verschillende geuren kan genereren en toch klein genoeg is om verwerkt te worden in een televisietoestel of zelfs smartphone.

Interactieve reclame
“Als je kijkt naar beelden van mensen die pizza eten, zal je de geur waarnemen”, beschrijft wetenschapper Sungho Jin de geurtelevisie in het persbericht. “De geuren die je televisie uitzendt, moeten overeenkomen met de beelden die op dat moment op het scherm worden weergegeven”, aldus Jin. De man is ervan overtuigd dat geurtelevisie haalbaar is. De volgende stap in het onderzoek is de ontwikkeling van een prototype.

De geurstoffen, onder meer op basis van ammoniak, worden opgelost in water en in een piepklein siliconen omhulsel bewaard. Een dunne metalen draad verwarmt de oplossing zodat het geurend gas vrijkomt. Door de hitte en de druk opent zich een klein gaatje in het omhulsel waardoor de geur vrijkomt.

Het team van de universiteit van Californië testte het systeem met twee bekende parfummerken: ‘Live’ van Jennifer Lopez en ‘Passion’ van Elizabeth Taylor. Een proefpersoon kon de geuren binnen dertig seconden herkennen.