Microsofttopman Steve Ballmer heeft op het Mobile World Congress in Barcelona de eerste grote update van Windows Phone 7 aangekondigd. Multitasking, een mobiele variant van Internet Explorer 9 en integratie met de Xbox 360 staan op het programma.

De systeemupdates voor Windows Phone 7-toestellen komen er in twee bedrijven: begin maart worden bugs gerepareerd en arriveert ondersteuning voor knippen en plakken. Later dit jaar komt dan de grote update, die hoognodige maar ook enkele verrassende vernieuwingen brengt voor alle WP7-telefoons, dus ook de toestellen die al in omloop zijn.

Mobiele browser
Microsoft zal eerst een mobiele browser met hardware-acceleratie in het geweer brengen. Daardoor wordt het verwerken van zware grafische taken deels door de GPU overgenomen. Het mobiele IE9 is gebaseerd op dezelfde engine als de desktopvariant, waarvan vorige week de eerste releasecandidate verscheen.

WP7-directeur Joe Belfiore legde tijdens de aankondiging in Barcelona een HTC-telefoon met een vroege versie van IE9 en een iPhone met de Safaribrowser naast elkaar, om te tonen hoeveel sneller Microsofts browser een HTML 5-demo kan verwerken. “We willen het volledige web naar de telefoon brengen”, verklaart Ballmer.

Multitasking
Een andere belangrijke nieuwe functie voor het WP7-platform is multitasking. Het was tot nu toe alleen mogelijk direct te schakelen tussen Microsofts eigen applicaties, maar dit wordt nu uitgebreid naar apps van externe ontwikkelaars. Volgens Ballmer is gewacht met die uitbreiding om te kunnen garanderen dat multitasking de batterijduur niet negatief beïnvloedt.

Windows Phone 7 krijgt ook een overzichtscherm voor openstaande applicaties, vergelijkbaar met de Alt-Tab-functie op Windowscomputers. Dit nieuwe menu is slim geïntegreerd: Xbox-spellen worden gepauzeerd, terwijl muziek verder blijft spelen tijdens het multitasken.

Ook in de hubs, zoals Microsoft de applicatietegels van zijn mobiele platform noemt, worden nieuwe functies geïntroduceerd. De Office Hub krijgt integratie met Windows Live Skydrive, de online harde schijf van 25 GB. Verder krijgt Twitter de diepgaande integratie die Facebook al eerder had.

Ballmer meldt dat inmiddels achtduizend applicaties en games zijn ontwikkeld voor WP7. Volgens lokale vertegenwoordigers van Microsoft zijn er zo’n zeventig daarvan Belgisch en honderd Nederlands. Deze aantallen moeten flink oplopen wanneer Nederlandstalige ondersteuning later dit jaar volgt.

Nokia Maps
Steve Ballmer bevestigt dat het populaire Nokia Maps een belangrijk onderdeel gaat uitmaken van de Microsoftproducten. De Nokiatechnologie zal opduiken in alle locatiegebaserde diensten van het bedrijf uit Redmond. Microsoft en Nokia kondigden afgelopen vrijdag een strategische overeenkomst aan die Windows Phone 7 tot hofleverancier maakt op de Finse telefoons.

Een interessante afsluiter van de perspresentatie is een productfilmpje waarin Windows Phone 7 en de Xbox 360 een belangrijke rol spelen. Via Xbox Live schieten enkele WP7-gebruikers ballen af op het televisiescherm, die een Kinectgebruiker vervolgens moet afweren. Volgens Microsoft staat verdere integratie tussen WP7 en Kinect op het programma.

External links

Microsoft