Onderzoekers van de Britse Hertfordshire-universiteit presenteren het slimme huis: het prototype leert van zijn bewoners, stuurt een sms wanneer een deur niet in het slot zit en houdt de gezondheid van zijn bewoners in de gaten.

Het prototype van InterHome is een poppenhuis. Je bestuurt het met een aanraakgevoelig scherm; op afstand kun je het huis ook via internet of met je smartphone controleren.

Leren van de bewoners
Het huis leert energie-efficiëntie en veiligheid van zijn bewoners. Waar en wanneer de lichten aan of uit zijn, wanneer het huis leeg is enzovoort. Het opmerkelijkste snufje is echter de speciale polsband: die bevat een aantal sensors die onder andere de lichaamstemperatuur en hartslag van de bewoner meten.

"We dachten tijdens de ontwikkeling van InterHome vooral aan oudere bewoners. Het huis kan noodoproepen verzenden als een persoon gevallen is of een hartaanval krijgt", zegt Johann Siau, docent aan de School of Engineering and Technology van de Hertfordshire-universiteit.

Siau en zijn team werken nu samen met het Britse Building Research Establishment. Ze willen het systeem zo snel mogelijk installeren en testen in echte huizen.