De hond is de beste vriend van de mens. Als hij gehoorzaamt tenminste: wetenschappers ontwikkelden daarom een afstandsbediening voor je trouwe viervoeter.

Wetenschappers van de Auburnuniversiteit in Alabama ontwikkelden een harnas waarmee je je hond over een lange afstand draadloos bevelen kan geven. Het tuig bevat een gps-module, een processor en een draadloze modem die het geheel met je computer verbindt.

De krant halen
Het harnas trilt aan de linker- of rechterflank zodat je je viervoeter in de juiste richting kan sturen. Er is ook een luidspreker aan boord die de klanken van verschillende commando’s nabootst. Via de gps-module kan je je hond op afstand volgen als je hem bijvoorbeeld op pad stuurt om de krant te halen.

De software die de hond aanstuurt kan ook autonoom richtlijnen geven. Het volstaat om een bestemming in te geven en het systeem leidt je hond rond obstakels en voortuinen met katten naar zijn eindbestemming.

De testresultaten zijn alvast veelbelovend: de software koos in 99% van de gevallen het juiste commando en het proefkonijn, een goed afgerichte labrador, voerde vier op de vijf commando’s juist uit.

Het systeem zal waarschijnlijk eerder een toepassing vinden bij reddingsoperaties, de politie en het leger. Het grote voordeel is dat je de hond niet meer moet begeleiden door een gevaarlijke omgeving en hem zelfs als hij uit het zicht is toch nog bevelen kan geven.