E.coli, een darmbacterie in uitwerpselen, blijkt een goed digitaal opslagmedium. Een gram bacteriën kan 900 terabyte aan, zeggen onderzoekers.

Bio-opslag, zo heet de praktijk van digitale gegevens opslaan in levende wezens. Het idee bestaat al ongeveer tien jaar, maar de efficiëntie van de opslag is pas de afgelopen jaren verbeterd.

De verbetering in bio-opslag die een groep studenten in Hongkong met de e.coli-bacterie heeft verwezenlijkt, is spectaculair. Ze hebben immers niet alleen tekst, maar ook beelden en video opgeslagen in levende cellen.

DNA schrijven
Het team heeft een methode verzonnen om gegevens te comprimeren en ze over verschillende cellen te verspreiden. Ze maken ook een index van de cellen om ze later makkelijker terug te vinden.

De manier om gegevens op te slaan is vrij omslachtig. Eerst moet je het DNA van de bacteriële cellen verwijderen om het aan te passen met enzymen. Daarna wordt het DNA weer aangebracht in een nieuwe cel.

Om geen nieuwe gevaarlijke bacterie te maken, kijken de studenten hun genetisch gemodificeerde bacteriën na in een databank. Is er geen gevaar, dan kunnen ze als opslagmedium dienen.

Hoge veiligheid
De studenten hebben ook een driedelig beveiligingssysteem gemaakt dat hen in staat stelt de gegevens te versleutelen op een onkraakbare manier. Ingebouwde beveiligingstesten verzekeren ook dat mutaties in enkele cellen niet de alle gegevens onbruikbaar maken.

“Bacteriën kunnen niet gehackt worden”, zegt een instructeur van de studenten tegen persdienst AFP.