Volgens Linus Upson, de baas van Chrome, kan 60 procent van de bedrijven zijn Windowsmachines onmiddellijk vervangen door Chrome OS.

Dit schrijft de New York Times na een interview met Upson, zo meldt TechRepublic. Deze gewaagde uitspraak komt als een verrassing na alle tegenstrijdige berichten over de eventuele lancering van Chrome OS, het cloudbesturingssysteem van Google.

Er werd namelijk al gezegd dat het in december uit zou komen, dat het uitgesteld is tot 2011, dat de lancering gestaakt wordt en dat het samen met Android één platform zal vormen.

Ook opvallend is dat Upson hoopt dat Chrome OS systeembeheerders overbodig zal maken, omdat software-updates automatisch over het web worden uitgevoerd.

Ambitieuze plannen
Meer dan de helft van de bedrijven Windows laten vervangen door Chrome OS en de systeembeheerder overbodig maken, dat zijn twee erg ambitieuze doelen.

Bedenk namelijk dat Chrome OS gebaseerd is op het opslaan van bestanden in de cloud, en niet op een lokale schijf. Upson gaat er dus van uit dat de meerderheid van de bedrijven gebruik gaat maken van Google Apps, of iets soortgelijks, voor het beheer van documenten en e-mails.

En doet een systeembeheerder niet meer dan alleen updates uitvoeren?

Netbook problematisch
Daarnaast zouden, volgens een poll van TechRepublic, de meeste bedrijven ervoor kiezen om hun werknemers een desktop te geven in plaats van een mobiele computer, terwijl Chrome OS vooral bedoeld is voor netbooks. Overigens, van diegenen die wel een laptop krijgen, ontvangt zelfs de minderheid een netbook.

Eveneens problematisch zijn de twijfels over het voortbestaan van netbooks. Deze apparaten staan namelijk onder druk door smartphones en tablets. Upson zegt daarentegen: “We starten met laptops en we zullen uitbreiden in beide richtingen.” Dus ook naar tablets en desktops.

Ongeacht de gewaagde uitspraken van de Chrome-baas blijft nog steeds afwachten hoe, wanneer en of het besturingssysteem van Google uitkomt.

External links

Chrome