Het bekende .com is niet alleen het meest gebruikte domein ter wereld, maar ook het meest risicovolle. Dit blijkt uit het rapport Mapping the Mal Web van McAfee.

Het bekende .com is niet alleen het meest gebruikte domein ter wereld, maar ook het meest risicovolle. Dit blijkt uit het rapport Mapping the Mal Web van McAfee.

In het rapport geeft de beveiligingsfabrikant een overzicht van de gevaarlijkste domeinen ter wereld. Er werden 271 stuks en 27 miljoen websites onderzocht. Voor de eerste keer in vier jaar tijd blijkt .com het topleveldomein met het grootste risico te zijn.

Daarna volgen .info (informatie), .vn (Vietnam), .cm (Kameroen) en .am (Armenië). De EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Azië) eindigde dit jaar wederom bovenaan in de top 20 van meest riskante topleveldomeinen. Ook worden riskante sites alsmaar risicovoller. Dit gemiddelde percentage steeg van 5,8 procent in 2009 naar 6,2 procent.

Opportunisten
“Dit rapport laat zien hoe snel cybercriminelen hun tactiek veranderen om slachtoffers te blijven maken zonder opgepakt te worden”, stelt Paula Greve van McAfee. “Vorig jaar was Vietnams .vn relatief veilig, terwijl het dit jaar in de top drie van gevaarlijkste domeinen zit. Cybercriminelen richten zich op regio’s waar ze goedkoop en eenvoudig sites registreren en weinig kans hebben om betrapt te worden. Een domein kan het ene jaar veilig zijn, en het andere jaar risicovol.”

Cybercriminelen zijn opportunisten. Zodra de regels rond een domeinregistratie strenger worden, stappen ze over naar een ander domein. De maatregelen die Singapore (.sg) hieromtrent heeft ingevoerd, werpen hun vruchten af. Dit domein is ten opzichte van vorig jaar veiliger geworden.

Veilige domeinen
De vijf veiligste domeinen zijn .travel (reizen en toerisme), .edu (educatie), .jp (Japan), .cat (Catalonië) en .gg (Guernsey). Daarmee is Japan voor de tweede keer op rij het veiligste landsdomein.

Het Belgisch domein .be is best gevaarlijk. Het staat op de 44e plaats. Nederlands .nl is een stuk veiliger. Dit staat op de dertiende plaats. 58 procent van de landsdomeinen is risicovol.
 

External links

McAfee