Microsoft heeft de planeet Mars toegevoegd aan zijn WorldWide Telescope-programma. Dankzij extreem gedetailleerde beelden van de NASA kun je de rode planeet online verkennen.

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA vond in Microsoft een partner om zijn archief met foto’s van Mars te delen met de wereld. Met het platform van Microsoft, de WorldWide Telescope, kunnen gebruikers rondreizen in de Melkweg.

Extreem hoge resolutie
Eén procent van het oppervlak van Mars is sinds mei in extreem hoge resolutie in kaart gebracht met de Hirise-camera van de universiteit van Arizona. Die bevindt zich op de Mars Reconnaissance Orbiter-sonde, die in een baan rond de rode planeet draait.

De foto’s die deze hoogtechnologische camera maakt, zijn maar liefst een gigapixel groot. In totaal worden dertienduizend afbeeldingen gebruikt. De rest van het oppervlak wordt aaneengeregen met foto’s van eerdere verkenningsmissies.

Diepte
Om de kaart diepte te geven, linkt NASA zijn fotodatabase aan de data van de Mars Orbiter Laser Altimeter (MOLI). Dit apparaat, dat de hoogteverschillen op het oppervlak in kaart bracht, was aan boord van de Mars Global Surveyor-sonde. In 2006 ging het contact met de sonde verloren.

Daarnaast wordt gebruikgemaakt van de zogenaamde stereo image-reconstruction-techniek: twee foto’s die uit een verschillende hoek gemaakt zijn, worden zo gecombineerd tot een 3D-model van het terrein.

Door de omvang van de data en de foto’s heeft het maar liefst drie jaar geduurd voordat het uiteindelijke model klaar was. Nebula, de supercomputer-cloud van de NASA, deed er alleen voor de Hirise-foto’s al twee weken over.