Een onafhankelijk onderzoek toont aan dat bijna alle securitysoftware steken laat vallen. Voor twee bekende pakketten wordt zelfs gewaarschuwd.
Gemiddeld duurt het twee dagen voordat beveiligingssoftware een malafide site tegenhoudt, of ervoor waarschuwt. Dat staat in het rapport van NSS Labs, dat door IDG News werd ingekeken.
Tien leveranciers onder de loep
Voor de test werden mogelijk gevaarlijke sites regelmatig bezocht over een periode van negen dagen, tot de scanner alarm sloeg. Gemiddeld duurde het 45,8 uur voordat een site met schadelijke inhoud werd tegengehouden. In het beste geval werd de site na 4,5 uur opgemerkt, de minder goede scanners deden er 71 tot 92,5 uur over.
In totaal testte NSS Labs de software van tien securitybedrijven. De organisatie zegt dat ze onafhankelijk heeft getest en van geen enkel bedrijf geld heeft aanvaard.
Wel vraagt NSS Labs een bedrag voor de rapporten waarin het de beveiligingsproducten doorlicht.
Onzichtbaar
Geïnfecteerde sites vormen een van de meest voorkomende manieren om je pc te besmetten. De gebruiker wordt misleid om de site te bezoeken. Als op dat moment de virusscanner geen verdacht patroon opmerkt, raak je ongemerkt geïnfecteerd.
Volgens NSS Labs worden er zo’n vijftigduizend malafide programma’s per dag gedetecteerd. Beveiligingsbedrijven delen de informatie over hun vergaarde malware wel, maar er blijven nog vele exemplaren over die pas laat worden ontdekt.
Slecht rapport
In zijn onderzoeksrapport worden tien beveiligingsproducten vergeleken om vervolgens te worden bestempeld als ‘aanrader’, ‘neutraal’ of ‘opgepast’.
Twee pakketten, AVG Internet Security Business Edition en Panda Security Internet Security vallen in die laatste categorie. Verder in de test zitten onder meer Kaspersky, McAfee, Norman, Eset, F-Secure, Sophos, Trend Micro en Symantec.