Een nieuwe maand, een nieuwe pc bij Aldi. Deze keer nemen we een 599 euro kostende desktop zonder scherm onder de loep. De Medion MD8860 is vanaf woensdag 31 maart te koop bij de bekende supermarktdiscounter. Krijg je waar voor je geld?Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Een nieuwe maand, een nieuwe pc bij Aldi. Deze keer nemen we een 599 euro kostende desktop zonder scherm onder de loep. De Medion MD8860 is vanaf woensdag 31 maart te koop bij de bekende supermarktdiscounter. De belangrijkste vraag: krijg je waar voor je geld?

Wie de specificaties van de Medion Akoya P7350 D opsomt, ziet dat hij een behoorlijk krachtige pc voor de kiezen krijgt. De processor is de goedkoopste Phenom II-quadcore van AMD, gebaseerd op de 45 nanometer Deneb-core. Een logische keuze voor een pc in deze prijsklasse, al kan deze Phenom II hoegenaamd niet concurreren met pakweg een Intel Core i5-750 (die echter ook duurder is).

[download_file]

Je moet de Phenom II X4 925 eerder vergelijken met een dualcore Core i3 van Intel, zoals ook blijkt uit onze testresultaten (je vindt de tabel in pdf-formaat onderaan deze review).

Grafische kaart
Net zoals de processor is ook de grafische kaart gekozen met ‘waar voor je geld’ in het acherhoofd. De Radeon HD 5670 met 1 GB videogeheugen ondersteunt DirectX 11 en is, wederom, een prima keuze voor een dergelijke pc.

We halen een mooie 3DMark Vantage Performance-score van 5.776, en in Call of Juarez zien we gemiddeld 34,2 frames per seconde (resolutie 1.280 bij 1.024).

Toegegeven, dit verheft deze Akoya niet tot een gamingmonster, maar wie hem combineert met een niet al te hoge schermresolutie, zal de meeste 3D-games vlot kunnen draaien. De kaart heeft ook drie soorten uitgangen (VGA, HDMI en DVI), die bovendien tegelijkertijd bruikbaar zijn.

Groene harde schijf
Verder krijg je 4 GB aan DDR-3-geheugen (twee modules van Hyundai met een kloksnelheid van 1.333 MHz). De opslag wordt verzorgd door een 3,5 inch harde schijf van 1,5 terabyte. Die schijf is afkomstig van Western Digital en blijkt een Green-versie die draait op 5.400 toeren per minuut. Extra zuinig dus, maar de prestaties van de schijf liggen ook lager dan die van 7.200 tpm-schijven.

Dat alles is aangesloten op een microATX-moederbord van MSI. Er heerst wat onduidelijkheid over welke chipset die precies heeft: Medion geeft zelf aan een AMD 780-chipset, maar volgens de tool CPU-Z gaat het wel degelijk om een AMD 770-chip. Het moederbord zelf is verder lekker compleet met een gigabitnetwerkkaart, S/PDIF, eSATA, Firewire en zelfs een 802.11n-wifichip, echter zonder externe antenne.

Ook jammer is dat er achteraan slechts vier USB-poorten zitten, wat we iets te weinig vinden. De voeding draagt de merknaam Fortron en is 400 watt sterk.

Zelf bouwen?
Voor de zelfbouwers die denken dat ze deze configuratie goedkoper zelf kunnen samenstellen… We gingen virtueel shoppen bij Alternate en kwamen tot de conclusie dat we, voor vergelijkbare componenten, minstens 650 euro moeten neertellen (inclusief Windows 7-licentie). En dan tellen we het (bedrade) toetsenbord en de muis die je bij de Akoya krijgt nog niet mee.

Hou er bovendien rekening mee dat wie toch zelf de handen uit de mouwen steekt, niet geniet van de drie jaar garantie die Aldi/Medion je geeft.

Het zit van binnen
Als de Akoya eenmaal is uitgepakt, zien we een typische Medion-kast: compact, met nogal wat bling-bling (die blauwe lampjes en het pianolakfront). Hij is vooral praktisch ingericht, met achter een klepje een geheugenkaartlezer en eSATA.

Op het dak zijn er USB- en eSATA-aansluitingen voor externe harde schijven, zowel 2,5 als 3,5 inch. De eSATA-aansluiting (met voedingsconnector) blijkt specifiek aangepast voor de externe schijven van Medion zelf.

Binnen in de kast is er bitter weinig ruimte voor het zelf toevoegen van componenten. Een extra harde schijf kan nog net, en er zijn twee vrije geheugensleuven (niet vanzelfsprekend voor een microATX-bord). Maar wat uitbreidingskaarten betreft moet je het doen met twee vrije PCI Express x1-sleuven, en één PCI-sleuf.

Geen extra ventilators
Voor een grotere grafische kaart lijkt ons dan weer wel voldoende plaats, al heeft de voeding geen extra aansluitingen daarvoor. Er zijn geen extra ventilators geplaatst: de processorwarmte wordt apart afgeleid naar de zijkant, en de grafische kaart wordt bijgestaan door de ventilator in de voeding. Het systeem werkt daardoor aangenaam stil, al ratelt de harde schijf soms wel duidelijk hoorbaar.

Andere puntjes van kritiek: de knop om de dvd-schrijver te openen laat zich uiterst moeizaam indrukken, we vinden op de kast nergens een resetknop, en we hadden graag de 64- in plaats van 32-bitsversie van Windows 7 Home Premium voorgeïnstalleerd gezien.

Ondanks dat het zwaartepunt van de pc-verkoop momenteel bij laptops ligt, kan een desktop nog altijd velen bekoren. Desktops mogen dan duurder zijn dan notebooks, ze bieden doorgaans wel meer rekenkracht én zijn beter voorzien op toekomstige componentupgrades dan hun mobiele equivalenten.

Ook wie regelmatig een 3D-game opstart, is beter af met een goedkopere desktop-pc dan met een goedkope laptop, simpelweg omdat die laatste vrijwel nooit beschikt over een capabele grafische kaart.

Redenen genoeg dus om voor een desktop-pc te kiezen, en dan valt de Medion Akoya P7350 D zeker te overwegen. Hij is meer dan snel genoeg voor de meeste applicaties, 3D-games zijn goed te doen, en het is op korte termijn niet nodig om de pc uit te breiden. Wie dat toch wil doen, moet met enkele beperkingen rekening houden.

Als totaalpakket echter is dit een moeilijk te kloppen aanbieding. Een perfect uitgebalanceerde midrange-pc voor een eerlijke prijs én met drie jaar garantie. Er zijn er maar weinig die het Medion nadoen.

PRO: stille werking; voldoende krachtig; interessante prijs; grote opslagcapaciteit; drie jaar garantie.
CONTRA: nauwelijks plaats voor uitbreidingskaarten; tragere en hoorbare harde schijf; 32 bit-besturingssysteem.

External links

Medion MD8860