Een update van het beveiligingsprogramma BitDefender heeft verschillende computers doen crashen. Door de softwareaanpassing worden verschillende cruciale bestanden van Windows en BitDefender als malware aangezien. Daardoor worden ze in quarantaine gezet.

De update vond dit weekend plaats voor de 64 bitversie van Windows XP, Vista en 7. Daarna werd een aantal bestanden van Windows, maar ook van het beveiligingsprogramma zelf, foutief herkend als Trojan.FakeAlert.5.

Door de fout gingen verschillende computersystemen stuk zodra de pc werd herstart. Volgens BitDefender worden vooral .dll- en .exe-bestanden geïsoleerd. Persoonlijke bestanden zoals foto’s en documenten blijven onaangeraakt.

Voor gebruikers waar de pc nog wel opstart heeft BitDefender een patch klaar die de foutief in quarantaine geplaatste bestanden weer vrijgeeft. Voor systemen die niet meer behoorlijk opstarten belooft het bedrijf binnenkort een oplossing.

Valse trojan lokt echte
In een mededeling verontschuldigt BitDefender zich voor de fout bij zijn klanten. Ondertussen waarschuwt het gebruikers die online een oplossing zoeken voor het probleem. Zo blijkt dat verschillende zelfgemaakte hulpartikelen onvolledig zijn. Ook levert het zoeken naar een oplossing op Google vaak links naar geïnfecteerde websites op, aldus Bitdefender.

BitDefender is niet de eerste virusscanner die pc’s laat crashen na een update. Eind 2008 zorgde een update van AVG voor een soortgelijke golf van computerstoringen.

Zulke situaties zijn vooral een probleem voor minder ervaren computergebruikers. Wanneer Windows niet meer opstart, moeten gebruikers namelijk vaak terugvallen op een herinstallatie. Of ze moeten gebruikmaken van een aangepaste opstart- of herstel-cd. Het is voorlopig nog wachten tot BitDefender een soortgelijke oplossing aanbiedt.

External links

BitDefender