Beveiligingsexperts van McAfee waarschuwen voor een nieuwe phishingtruc die gericht is op Facebookgebruikers. De netwerksite wordt niet alleen steeds populairder bij gewone gebruikers, maar ook bij cyberoplichters.

Het zou wel eens kunnen dat er een mail in jouw digitaal postvak belandt die van Facebook ljikt te komen, en waarin gezegd wordt dat het bedrijf je wachtwoord gereset heeft. Je nieuwe wachtwoord zit dan zogezegd in een bestandje dat je als bijlage aan de mail vindt. Een klassieke oplichtingszwendel dus.

Het bestand in de bijlage is een wachtwoordsteler die niet alleen de aanmeldgegevens van Facebook op het oog heeft, maar alle wachtwoordgegevens die op je computer staan.

Gevaarlijke bedreiging
“Net omdat Facebook een platform is met wereldwijd 400 miljoen gebruikers is dit een heel gevaarlijke bedreiging”, waarschuwt McAfee in een blogpost. “Dit is de zesde gelijkaardige malwarebedreiging die McAfee Labs heeft gevonden in de afgelopen 24 uur.”

Wie de mail kritisch bekijkt – iets wat je sowieso altijd moet doen – kan snel zien dat het een phishingtruc is. Facebook verstuurt namelijk nooit dergelijke mails. Het zou kunnen dat je een mail krijgt van Facebook met een link om je wachtwoord te resetten, maar dat zal nooit met een bijlage zijn. Ook aan de slechte grammatica en vreemd klinkende zinnen kan je zien dat de mail niet legitiem is.

External links

Facebook

External links

McAfee